1 av 2
Konstnären Che Onejoon med en modell av Den afrikanska Renässansen, en av de statyer som nordkoreanska Mansudae har byggt i Afrika. Foto: Roger Wilson/Sveriges Radio
2 av 2
En av de statyer som nordkoreanska Mansudae desgnade och byggde i Afrika. Foto: Roger Wilson/Sveriges Radio

Nordkoreanska monument

Nordkoreanska monument
7:19 min

Den här veckan var det egentligen meningen att Sydkorea och Nordkorea skulle inleda politiska samtal på hög nivå på första gången på flera år, men istället sköts samtalen upp på obestämd framtid. Den komplicerade relationen mellan de två länderna är ett av ämnena som tas upp på den stora konstbiennalen som just nu pågår på Seouls konstmuseum Sema. Där har konstnären Che Onejoon bland annat kartlagt hur Nordkoreas exporterat sin expertis i att göra gigantiska minnesmärken och statyer i socialistisk stil. Som till exempel Senegal där det 49 meter höga monumentet Den afrikanska renässansen invigdes 2010 i Dakar. Sveriges Radios kulturkorrespondent Roger Wilson har träffat Che Onejoon på konstbiennalen i Seoul.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".