1 av 5
Det gamla stadshotellet i Sävsjö har blivit Jonas Bronck Center. Foto: Sven Börjesson/Sveriges Radio
2 av 5
Curt Wrigfors, som leder Jonas Bronck Centers arbete, och Göran Modig, lokalhistoriker. Porträttet av Obama är en present från amerikanska ambassaden. Foto: Sven Börjesson/Sveriges Radio
3 av 5
Elna Nilsson, 91 år, har i en hembygdsbok berättat historien om Jonas Bronck. Foto: Sven Börjesson/Sveriges Radio
4 av 5
Jonas far var delägare i kvarnen i Komstad. Kanske Jonas föräldrahem låg där det röda huset på kullen står. Foto: Sven Börjesson/Sveriges Radio
5 av 5
Det var i byn Komstad några kilometer utanför Sävsjö som Jonas växte upp. Foto: Sven Börjesson/Sveriges Radio

Svensken som gav namn åt Bronx i USA

9:15 min

Jonas Brunk, hette en ung man som för snart 400 år sedan lämnade Sävsjö i Småland och så småningom hamnade i det som idag är New York. Han köpte ett stort stycke land av indianerna och slog sig ner. Jonas Brunk eller Bronck som namnet ändrades till blev därmed den förste nybyggaren i det som nu är Bronx. Det var m a o en svensk utvandrare som gav namn åt Bronx.

I år är det 375 år sedan Jonas Brunk (Bronck) kom till Amerika, och det har lett till att kontakter knutits mellan Bronx och Sävsjö. Kontakter som man i Sävsjö hoppas ska kunna fördjupas på en rad områden. Det stora intresse som visats från amerikanskt håll, har gjort att Sävsjö också vågar drömma om en  kommande turistström. Hör Sven Börjessons reportage, som berättar om hur en utvandrarsläkt från Sävsjö satt djupa avtryck i den amerikanska historien och som tar avstamp i det gamla stadshotellet i Sävsjö, som stod tomt men som nu har gjorts om till Jonas Bronck Center. I salen där traktens danslystna brukade trängdas finns nu en utställning och en del av hotellets rum ska fyllas av släktforskare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista