Renskötarnas Isak Mathis Triumf i Kautokeino Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio
1 av 3
Renskötarnas Isak Mathis Triumf i Kautokeino. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio
Ellen Inga Olavsdotter Haetta, rektor reindriftskolan och Höyre politiker i Kautokeino. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio
2 av 3
Ellen Inga Olavsdotter Haetta, rektor reindriftskolan och Höyre politiker i Kautokeino. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio
Alice Bah Kuhnke. Foto: Anders Wikström/SR.
3 av 3
Alice Bah Kuhnke lyfte fram samernas rättigheter som urfolk i sitt invigningstal på MR-dagarna i Umeå. Foto: Anders Wikström/Sveriges Radio.
STUDIO ETT TORSDAG 13 NOVEMBER

Samerna starkare i Norge

Nils Eklunds reportage om samerna i Norge
11 min

I veckan hålls mänskliga rättighetsdagarna, MR-dagarna som i år arrangeras i Umeå. Ett av årets teman är urfolksrättigheter utifrån ett samiskt perspektiv och renskötselns inflytande över gruvetableringar. Frågan har varit omdebatterat i norra Sverige de senaste åren med protester mot planerade gruvor i till exempel Jokkmokk och Tärnaby. Hör Nils Eklunds reportage från Nordnorge där samerna och renskötseln vunnit en principiellt viktig tvist om marken där en framtida gruva planerades. Hör också den nytillträde demokratiministern Alice Bah Kuhnke som även ansvarar för de samiska frågorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".