Kerry Kennedy, Dawit Isaak
Foto: TT

Kennedy: En parodi på rättvisa

Kerry Kennedy kritisk mot de svenska åklagarna
19 min

Det tog 11 dagar för åklagarna att lägga ner förundersökningen mot Eritreas regering för fallet Dawit Isaak, nu får svenskt rättsväsende kritik från den amerikanska människorättsaktivisten Kerry Kennedy.

I över 13 år har den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak suttit fängslad utan att få sitt fall prövat och i somras beslutade även den internationella åklagarkammaren i Stockholm att lägga ner förundersökningen mot Eritreas regering för brott mot mänskligheten. Beslutet har mötts av skarp kritik. 

– Det är ansvarslöst av åklagarna att lägga ner fallet baserat enbart på ett antagande och utan att försöka korrigera sitt beslut, säger Kerry Kennedy.

Kerry Kennedy har i ett öppet brev till riksåklagaren vädjat att fallet återupptas och kallar deras beslut för en parodi på rättvisa.

– Det går inte ihop att lägga ner fallet utan att ens först försöka få den eritreanska regeringen att svara, detta är trots allt en svensk medborgare som den svenska regeringen har skyldighet att skydda. Frågan är om det hela hade hanterats annorlunda om Dawit Isaak hade fötts och vuxit upp i Sverige, säger Kerry Kennedy.

Enligt Kerry Kennedy är organisationen hon arbetar för, amerikanska RFK center, beredd att stödja de svenska åklagarna med bland annat advokater om de återupptog fallet med Dawit Isaak. Hon har bland annat varit i kontakt med det amerikanska utrikesdepartementet och Vita huset om fallet.

Marie Lind Thomsen jobbar för internationella åklagarkammaren och var den som i somras beslutade att lägga ner förundersökningen.   

– Som åklagare ska man inleda en förundersökning om det finns anledning att anta att brott har begåtts, men för att man ska kunna göra en ordentlig utredning så krävs det att man ser en möjlighet att man ska komma någonstans. Om man redan från början ser att vi kommer aldrig någonsin att komma fram till ett åtal så ska man inte bedriva det heller, säger Marie Lind Thomsen.

Enligt Marie Lind Thomsen är det bland annat byråkrati och en ovilja från Eritreas sida som gör en förundersökning möjlig.

– Varje gång man ska göra något rättsligt i ett annat land så måste man be det landet om lov. Vi kan inte åka dit själva och göra saker under ytan. Nu är det så att det är regeringen i Eritrea som är misstänkta, och det är även dem som vi måste be om lov, så där ligger problemet, säger Marie Lind Thomsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".