Johan Asplund. Arkivfoto: TT.
Johan Asplund. Arkivfoto: TT.

Asplunds pappa: En strimma av hopp har väckts

Björn Asplund: Ett trauma för det svenska folket
10 min

Nya uppgifter i fallet med Johan Asplund har kommit fram, efter 34 år har en strimma av hopp åter väckts hos Johans pappa som gästade Studio Ett under tisdagen.

Det är 34 år sedan 11-årige Johan Asplund försvann på väg till skolan. Sture Bergwall, då känd som Thomas Quick, dömdes för mord på Johan Asplund 2001, men frikändes sju år senare. Nu har nya uppgifter kommit fram, en man ska inför en bekant ha berättat hur han fört bort och dödat Johan Asplund. Ett erkännande som delvis finns inspelat på en mobil.

Johan Asplunds pappa, Björn Asplund, kommenterar de nya uppgifterna och understryker hur de väckt en strimma hopp hos honom.

– Jag har inte sett inspelningen utan endast fått det berättat för mig vad denna mannen har sagt. Det är detaljerade uppgifter om vad som hände. Hur gärningsmannen kom i kontakt med Johan och hur han förde bort honom och det finns i denna berättelsen detaljer, både då det gäller geografiska platser och beteenden, som jag inte tror att man kan läsa sig till om man inte varit med själv. Jag skulle gärna vilja gå ut med massa detaljer, men jag tror att polisen ska få arbeta i lugn och ro. Detta har väkt en strimma av hopp, både hos mig och hos Johans mamma, och vi vill inte på något sätt sabotera polisens arbete, säger Björn Asplund.

Vad skulle det betyda för dig om detta skulle klaras upp?
– Jag vet inte, det är svårt att förstå. Att få avsluta den här otroligt långa perioden med att återfinna delar av Johans kropp, få klarlagt exakt vad som hände, kanske till och med hålla en liten ceremoni och ta ett farväl av Johan, en anständig begravning. Jag hittar inga ord, det skulle vara ett bokslut, säger Björn Asplund.  

Polisen i Västernorrland arbetar för fullt med fallet och vädjar om arbetsro.

– Vi har fått in ett tips som vi bedömer som så pass intressant att vi har valt att följa upp det, och anledningen till varför vi är förtegna är för att vi i nuläget inte vet var detta tipset kommer att landa. Därför behöver vi arbetsro, säger Mikael Ahrtzing, presstalesman vid polisen i Västernorrland.

Detta är ett mord som är preskriberat, hur mycket resurser kan ni lägga på det?
– Får vi in tips som vi kan arbeta med så lägger vi givetvis de resurser som krävs och det är väl klart att vi vill ha ett slut på det här, säger Mikael Ahrtzing.

Björn Asplund är glad över att fallet åter tas upp och hoppas att polisen använder resurserna väl.

– Om polisen bara sätter in en bråkdel av de resurser som de använde kring de här tokerierna med Thomas Quick så tror jag att man skulle komma väldigt långt. Jag tror nästan att detta är ett stort trauma för hela svenska folket, jag kan inte minnas något annat fall som varit så omskrivet utöver möjligtvis Palmemordet

Hur ofta tänker du på Johan idag?
– Man brukar säga att tiden läker alla sår, men det stämmer inte. Johan skulle vara en vuxen man idag, allt det har gått förlorat, jag tänker på honom väldigt ofta, säger Björn Asplund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".