Foto av foto av Lana Sinisjkina som hon såg ut maskerad under Majdanprotesten och som hon ser ut i dag.
1 av 4
Juristen Lana Sinisjkina som hon såg ut maskerad under Majdanprotesten och som hon ser ut i dag. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
Porträttbild av Dmitry Bonda och Lana Sinisjkina.
2 av 4
Dmitry Bonda och Lana Sinisjkina är några av alla som tog aktiv del i Majdanprotesten och som fortsätter kräva förändringar i makten. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
Foto på foto av Dmitry Bondar som han såg ut maskerad under Majdan och som han ser ut i dag.
3 av 4
32-årige läraren Dmitry Bondar som han såg ut maskerad under Majdan och som han ser ut i dag. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
Foto av foto av Konstantin Magaletskij före och efter.
4 av 4
Kapitalförvaltaren Konstantin Magaletskij före och efter , han är en av delägarna i Horizon Capital, investmentbolaget som grundades av Ukrainas nuvarande finansminister. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.

Vilka doldes bakom Majdans masker?

Reportage: Dessa högutbildade Majdanaktivister kunde inte ana att de skulle börja träna på att hantera vapen
6:01 min

För ett år sedan fanns de bland tiotusentals aktivister på Majdan. Dag och natt var de där maskerade, iklädda skidglasögon, mc hjälmar eller orangea bygghjälmar. De hjälpte till att bygga barrikader av snö och gatsten. De skötte logistiken och de satt eldvakt på nätterna. Ingen hade då kunnat föreställa sig dem som den jurist, aktiemäklare och lärare de egentligen är. Lika lite som någon av dessa högutbildade Majdanaktivister hade kunnat föreställa sig ett krig eller att de nu börjat träna på att hantera vapen på kvällstid. Reportage av Maria Persson Löfgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".