STUDIO ETT TORSDAG 18 DECEMBER

Göran Hägglunds utspel om migrationen

19 min

Kristdemokraterna föreslår att kostnaderna för flyktingmottagandet ska dras ned genom lägre bidrag, tillfälliga uppehållstillstånd och snabbare handläggning hos Migrationsverket. Det skriver partiledare Göran Hägglund i dag på DN Debatt. Han kommer till Studio Ett och berättar vad han vill med förslagen som hyllas av Sverigedemokraterna. Hör också Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg.

När Göran Hägglund presenterade KD:s förslag skrev har på DN:s debattsida att man måste lyssna på människors oro.

– Det finns idag en stor diskussion bland många människor om hur Sverige förändras. Man ser att vi inte klarar riktigt bra att möta människor som kommer från andra länder till vårt eget land. Att det tar för lång tid från ankomst till man kommer i arbete. Vi är inte tillräckligt bra i Sverige idag på integration, säger Göran Hägglund.

Vilka människor är det du menar som pratar om det här?

– Jag tror att man är alldeles döv om man inte hör att det här är ett stort samtalsämne, säger Hägglund.

Göran Hägglund menar att många ”hedervärda” personer runt om i Sverige är bekymrade över situationen.

– Det som inträffar är att vi inte får något riktigt samtal om vad vi kan göra åt de samhällsproblem som finns. Vad kan vi göra åt en integration som fungerar för dåligt? Det samtalet vill jag gärna bidra till.

Ett av förslagen som KD presenterade idag är att sänka etableringsersättningen för nyanlända. Samtidigt vill KD införa ett skatteavdrag som innebär att en nyanländ kan tjäna 100 000 kronor per år under fem år utan att betala inkomstskatt. Göran Hägglund menar att det skulle leda till att fler snabbare kan få ett jobb.

– Meningen med det här samlade förslaget är att ersättningen kommer att bli högre för de personer som kommer i arbete, säger Hägglund.

Varför ska inte alla andra svenskar som också har svårt att få jobb få samma morot?

 – Vi ser att sysselsättningsgraden bland personer som kommit till vårt land på senare tid är lägre än bland svenskar, arbetslösheten är större. Vi behöver göra särskilda ansträngningar.

Bland KD:s förslag finns också ett treårigt uppehållstillstånd istället för att, som idag, ge ett permanent uppehållstillstånd till den som har beviljats asyl. Enligt Göran Hägglund skulle det göra att Sverige får liknande regler de flesta av länderna i vår omvärld och på så sätt få andra länder att ta ett större ansvar.

– Det skulle minska den så kallade pull-effekten, som gör att människor dras till ett land har regelverk som avviker från de andra. Det skulle göra att vi i bästa fall skulle få en jämnare fördelning, säger Göran Hägglund.

Enligt förslaget ska det tillfälliga uppehålltillståndet bli permanent om situationen i landet man har flytt ifrån är lika dålig efter tre år. Om man har fått ett arbete inom de tre åren får man också stanna enligt KD:s förslag.

 Om har etablerat sig socialt, fått barn, förälskat sig?

– Då är vår tanke att, om situationen har ordnat sig i det område som man har flytt ifrån, när tre år har gått så omprövas det och då kan man få lämna landet.

 Så det barn som är fött här exempelvis får då lämna?

– Så kan det bli, säger Göran Hägglund.    

Är det bra?

– Nej, men det finns inga fantastiska löningar där allt är ljust och glatt utan här handlar det om att hitta ett sätt att lösa en situation som är väldigt besvärlig, säger Hägglund.

SD-ledaren Mattias Karlsson har idag kallat KD:s förslag för ett genombrott för Sverigedemokraternas politik. Men det vill Göran Hägglund inte hålla med om.

– Vi som Kristdemokrater har inte utgått från vad andra partier ska säga utan vi har tittat på de utmaningar vi har och funderat på hur vi kan förbättra saker och ting.

Man kan ju uppfatta det här som en slags förhandling via media?

– Ja, men det är det inte, säger Göran Hägglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista