Tillbaka på Chicken Island 26/12 2011. Foto: Privat
Tillbaka på Chicken Island 26/12 2011. Foto: Privat
STUDIO ETT FREDAG 19 DECEMBER

Familjen överlevde: Påminns om att ta hand om livet

Tsunamin - familjen som klarade sig, reportage av Anton Karis
11 min

Den 26 december 2004 befann sig Kajsa och dottern Caroline på paradisön Chicken Island i Thailand tillsammans med resten av familjen. Inom loppet av minuter kastades de från en paradisö till ett katastrofområde. Tio år har gått men de glömmer aldrig dagen som förändrade deras liv.

– Vi befann oss på stranden när vi såg ut mot horisonten, hur vattnet bröt mot några raukar. Men så var det en svensk guide där, som skrek att det här är en stor våg, vi springer upp, kom igen, berättar Kajsa.

Familjen hann ta sig upp på en höjd på ungefär tio meter. När vågen slog in var vattennivån bara några meter under dem. Vattnet som alldeles nyss var klarblått förvandlades till en brun sörja. Familjen såg människor som drogs ut i vattnet och skadade som hämtades med helikopter.

Så småningom lämnade familjen den trygga höjden för att ta sig därifrån i en båt.

– Just när vi skulle ner till båtarna tänkte jag att bara vi är med, så struntar jag i resten. Det är en skrämmande tanke, att man blir så egocentrisk. Så tänker nog de flesta, man är sig själv närmast, säger Kajsa.

Hela familjen klarade sig och kunde återvända hem till Sverige. Efter ett halvår bröt Kajsa ihop och sökte hjälp i en samtalsgrupp där hon träffade andra familjer som klarat katastrofen. För Caroline kom smällen senare, första året på gymnasiet blev tufft.

– Jag drömde mycket mardrömmar och var arg på mest allting. Jag gick väl två eller tre gånger hos en psykolog som jag inte tyckte hjälpte. Jag skolkade en del och bråkade med lärarna, säger Caroline.

Under åren som gått har Caroline och Kajsa lärt sig leva med minnena. Caroline bytte gymnasium och läser nu tredje året på en risk- och krishanteringslinje. Mamma Kajsa har sadlat om till KBT-terapeut.

Både mor och dotter har återvänt till ön där allt hände, med skilda upplevelser. Caroline var där med sina vänner på sjuårsdagen efter tsunamin. Hon tyckte att det kändes väldigt jobbigt och otryggt att besöka ön. Kajsa och hennes man besökte ön i januari, för dem blev det ett fint avslut.

– Det var fantastiskt. Vi åkte ut dit där vi var den 26 december. Det var härligt att se hur fint det är där, för det var ju inte det minnet vi hade med oss hem. Hur klart vattnet är, istället för den bruna sörjan som flöt omkring. Vi badade och avslutade den här dagen som vi inte avslutade på rätt sätt sist, säger Kajsa.

Den 26 december är en speciell dag. Då äter de alltid middag ihop med Olle, Karin och Lina som de lärde känna på ön.

– Vi har gjort den till vår dag, den är rödmarkerad i almanackan. Vi blir påminda om att vi ska ta hand om livet. Så vi kommer gå på en minnesstund i kyrkan, sen så tänder vi väl en lykta och skickar upp, och hedrar de som inte fick komma hem, säger Kajsa.

Hela reportaget sänds i fredagens Studio Ett

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".