Påse potatis.
1 av 6
Latinamerikakorrespondent Lotten Collin köpte "illegal" potatis i Havanna. 5 dollar för en påse. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Man framför sin traktor.
2 av 6
Noel framför sin gamla sovjetiska traktor. Den är hans, men staten kan när som helst kräva den tillbaka. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Kvinna kokar kaffe på sin spis.
3 av 6
Marianela gör kaffe i familjens kök. Hon längtar efter en tortilla med pommes frites. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Jordbruksfält.
4 av 6
Jordbrukskollektivet får bara odla det som staten bestämmer. Potatis går inte att odla på egen hand. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Grönsaksmarknad.
5 av 6
Grönsaksmarknaden i Havanna. Priserna går upp för att privatrestaurangerna köper upp allt, hävdar försäljarna. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Kvinna utanför sin restaurang.
6 av 6
Nuri Isabel driver krogen Atelier, en av många privatrestauranger i Havanna. Hon ersätter potatis med andra grönsaker. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.

Potatis en sällsynt delikatess i Kuba

Köper "illegal" potatis i Havanna som kostar 5 dollar för en påse
8:59 min

Kubas ekonomi har på senare år öppnats alltmer. Det är numera tillåtet att driva egna restauranger och hotell i Kuba. Vilket förstärkt klasskillnaderna i samhället. Och att kubanerna i dag har väldigt olika ekonomiska förutsättningar märks inte minst på köksbordet. Studio Ett gav sig ut på jakt efter potatis i Havanna. Reportage av Lotten Collin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".