Konstruktiva nyheter, nytänk kring nyhetsflödet

20 min

Nytt år och kanske nya rutiner för många? Är det även dags för oss här på Sveriges Radio att tänka nytt när det gäller vilka nyheter som väljs ut i nyhetsfloden? En del tycker att det är för mycket negativa nyheter som journalister rapporterar om. Våra Public Service-bröder i söder, Danmarks Radio, har faktiskt tagit ett stort steg i den här riktningen, att aktivt välja att rapportera om "positiva nyheter", eller "konstruktiva nyheter" som också är namnet på den bok som Danmarks Radios Nyhetsdirektör, Ulrik Haagerup har skrivit. Hör honom, Kersti Forsberg, tidningschef och Michael Österlund, nyhetschef på Ekot.

Danmarks Radios nyhetsdirektör Ulrik Haagerup menar att folk mer och mer väljer bort traditionella medier och att den möjligheten finns eftersom vi har sociala medier.

Vad är det som är problemet med dagens nyhetsutbud?

– Problemet är att vi journalister har vant oss vid att en god historia ska vara en dålig historia, säger han.

Ulrik Haagerup anser att journalister har en tendens att bara se den ena delen av verkligheten. Det leder till flera konsekvenser. Bland annat att politikerna agerar utifrån att saker inte fungerar, eller agerar när det är konflikter och att det är då man får uppmärksamhet. Då ger man också en skev bild av verkligheten.

Kersti Forsberg är chef på den skånska veckotidningen Hallå. Där sysslar man bara med positiva nyheter.

– När vi startade för ungefär ett år sedan så var det ganska självklart att som veckotidning är det inte traditionella nyheter som gäller. Vi bestämde oss snabbt för att försöka göra något annat. När vi pratade med människor så fick vi bilden av att de i många fall är otroligt trötta på allt negativt som finns, säger hon.

Michael Österlund är biträdande chef på Ekot. Han menar att vi inte kan, precis som Ulrik Haagerup anser, bara ge en bild av en värld som inte fungerar.

– Jag kan känna igen mig i den där känslan av att knappt kunna komma ur sängen ibland, med tanke på att jag har som ambition att lyssna på allt vi gör i nyheter och program på Ekot. Det är inte varje timme man får någonting att glädjas över. Det har fått oss att tänka om, vi kommer framöver att leta mer efter konstruktiva exempel, säger han.

Michael Österlund tror att det är svårt att ändra på vårt sätt att se på nyheter.

– Nyhetsjournalistiken i västvärlden ser likadan ut nästan överallt. Tittar man i Sverige så tycker jag att landsortspressen har varit bättre på det här.

Anser du att det finns några risker med att rapportera mer konstruktiva nyheter?

– Jag tror aldrig att det blir som så att alla våra reportrar bara sysslar med det här. Drivkraften att granska makten och avslöja saker som inte fungerar ligger så djupt. Men i det vi kallar för mixen så behövs även de här sakerna, det håller jag med Ulrich och Kersti om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista