Den franska flaggan på halv stång. Frankrike har vaknat till en nationell sorgedag. Foto: TT.
Den franska flaggan på halv stång. Frankrike har vaknat till en nationell sorgedag. Foto: TT.
STUDIO ETT TORSDAG 8 JANUARI

Frankrike dagen efter terrorattentatet

Ett land i sorg och satirens roll
27 min

Vi kommer att fortsätta att rapportera om det som händer i Frankrike dagen efter terrorattacken mot satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i Paris, som krävde tolv människoliv och skadade nästan lika många. Idag har det varit utlyst landssorg i Frankrike, vid klockan 12 hölls en tyst minut över hela landet, och många människor samlades på olika platser, bland annat vid Notre Dame i centrala Paris. Hör 16.00 bland andra Agneta Ramberg, utrikeskommentor på Ekot, Alice Petrén, utrikesreporter på plats i Paris, Tanja Kamensky, kyrkoherde vid Svenska Kyrkan i Paris och Maria Ridelberg-Lemoine, bor i Paris sedan 30 år tillbaka, ställföreträdande chef på Svenska Institutet.

Vilken roll har satiren i Frankrike och Arabvärlden? Vi samtalar med Didier Mourmand, ägare till Franska Bokhandeln i Lund och Cecilia Uddén, Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent.

Vid 17.00  fortsätter vi att rapportera om jakten på gärningsmännen. Vad vet man om dem och hur säker är man på att det är just de? Finns det någon gemensam nämnare för de som utövar extremistisk islamism? Hör bland andra Lars Gule, extremismforskare på Högskolan i Oslo och Akershus. Hör även Lena Lutaud, journalist på Le Figaro, Muhammad Muslim, imam vid Aisha-moskén i Stockholm och Beatrice Janzon, Ekots sydeuropakorrespondent.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".