Tiotusentals samlades i Dresden för att demonstrera mot islamfientliga Pegida och för öppenhet och tolerans. Foto: Gero Breloer/TT.

Antimuslimska rörelsen Pegida vill etablera sig i Sverige

Daniel Alling, Jens Möller, Yasri Khan och Henrik Rönnquist om rörelsen Pegida
11 min

Den antimuslimska rörelsen vädrar morgonluft i kölvattnet av terrorattentaten i Frankrike. Den nya rörelsen Pegida, Patriotiska Européer mot Islamisering av Europa, har organiserat protester i tyska Dresden varje måndag kväll sedan 20 oktober. Förra måndagen slog uppslutningen rekord, enligt polisens uppskattningar deltog 18000 människor. Daniel Alling rapporterar från centrala Dresden. Under måndagskvällen blir det också Pegida-tåg i Oslo, för första gången i Skandinavien. Sveriges Radios Norden-korrespondent Jens Möller finns på plats vid demonstrationen i Oslo, som förväntas dra få deltagare. Hör också en debatt mellan Yasri Khan, förbundsordförande för Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa, och Henrik Rönnquist, som startat Pegida i Sverige.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".