De rika blir rikare

De rika blir rikare
12 min

Om världens nuvarande utveckling med växande klyftor inte stoppas kommer den rikaste procenten av jordens befolkning att äga mer än de resterande 99 procenten redan under nästa år. Det varnar utvecklingsorganisationen Oxfam. Senare i veckan inleds World Economic Forum i Davos. Oxfams internationella vd Winnie Byanyima, som är vice ordförande under mötet, beskriver utvecklingen som ett hinder i kampen mot den globala fattigdomen. Detta sker i en värld där en av nio inte har tillräckligt att äta och över en miljard människor fortfarande lever på mindre än 1,25$ om dagen.

Av Oxfam-rapporten "Wealth: Having it all and wanting more" som publiceras idag framgår att den rikaste procentens tillgångar vuxit från 44 procent av den totala kakan 2009 till 48 procent under 2014. Med nuvarande takt kommer deras gemensamma tillgångar att överstiga 50 procent redan under nästa år. Fredrik Segerfeldt, liberal debattör och Agneta Berge, ekonom på LO medverkar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".