kvinna i Rwanda nyligen fött barn på klinik och inte hemma
Marie Njyarambarushimana med dottern Rebecka, 14 dagar, utanför vårdcentralen. Tidigare har Marie alltid fött hemma, med Rebecka så var det första gången hon födde på vårdcentral. Rwanda har med ett landsomfattande program lyckats få ner mödradödligheten i landet. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio

Så klarar Rwanda millenniemål om dödsfall vid graviditet

"Tidigare födde jag alltid hemma"
7:51 min

FN:s millenniemål går ut på att förbättra livsvillkoren för världens befolkning, och antogs under ett toppmöte 2000. Det handlade om allt från att den extrema fattigdomen skulle halveras, ökad jämställdhet och minskad barnadödlighet, bland annat. Och nu, i år, är det dags att se hur världens fattigare länder har lyckats. Vid ett toppmöte i september kommer FN så göra en sin utvärdering av målen.

Men redan nu kan man konstatera att en del länder lyckats betydligt bättre än andra. ett av dem som lyckats riktigt bra är Rwanda, som i princip nått eller kommer nå de flesta av FN:s mål. 20 år efter folkmordet uppvisar landet en imponerande utveckling.

Reportage av vår Afrika-korrespondent Richard Myrenberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".