Hela vägen fram till Place de la Republique är full av människor, från alla möjliga länder och med alla möjliga trosriktningar. På dessa skyltar står det ”Mot radikalisering” och ”För respekt för alla republikens värderingar”. Foto: Margareta Svensson/Sveriges Radio.
Hela vägen fram till Place de la Republique är full av människor, från alla möjliga länder och med alla möjliga trosriktningar. På dessa skyltar står det ”Mot radikalisering” och ”För respekt för alla republikens värderingar”. Foto: Margareta Svensson/Sveriges Radio

EU:s och Frankrikes vapen mot terrorismen

Herman Melzer och Björn Fägersten om hur EU och Frankrike kan mota terrorismen
7:25 min

Efter terrorattentaten i Paris kommer idag nya strategier från EU och Frankrike om hur terrorismen ska bekämpas. EU-kommissionen kommer att arbeta för ett snabbt införande av ett utbyte av flygpassageraruppgifter, dataskydd och en förstärkning av Schengen-samarbetet. Parallellt kommer Frankrike att satsa 425 miljoner Euro på bland annat fler poliser, övervakning av misstänkta terrorister och arbete mot islamistisk radikalisering i franska fängelser. Vilken väg tar Europa och vilka konsekvenser kan dessa strategier få? Hör vår EU-reporter Herman Melzer och Björn Fägersten som forskar på Europeisk säkerhetspolitik både på Utrikespolitiska Institutet och myndigheten SIEPS.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".