BIld från Libyen samt Ekots mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén. Foto: TT / Sveriges Radio
Bild från 2012 när en byggnad tillhörande gruppen Ansar al-Shariah satts i brand efter en stor räd mot gruppens bas i staden Benghazi. Foto: TT / Sveriges Radio
STUDIO ETT ONSDAG 18 FEBRUARI

Egypten begär hjälp mot IS i Libyen

Samtal med Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén
7:36 min

Håller Libyen på att bli ett nytt fäste för terrorgruppen IS? Nu begär Egypten internationell hjälp mot terrorgruppen IS efter mordet på 21 kristna kopter i södra Egypten. I måndags hämnades Egypten med flygräder över IS-fästen i Libyen. I dag har FN:s säkerhetsråd möte och Libyen står på dagordningen. Samtal med Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén.

Grafik: Libyens konkurrerande maktcentra

Egypten anser nu att det krävs en internationell koalition i frågan om IS närvaro i Libyen, de kan helt enkelt inte hantera situationen på egen hand.

– Det finns bedömare som också menar att Egypten lurats in i en fälla av IS, som nu finns både på Sinaihalvön som ligger höger om Egypten och i Libyen som ligger vänster om Egypten.

Gränsen är porös och man tror att jihadister rör sig mellan Sinaihalvön och Libyen för att utbildas och tränas.

Det är inte helt klart vad egyptierna vill ha, men de vill iallafall att frågan ska tas upp i FN:s säkerhetsråd.

Eventuellt tänker sig Egypten en Nato-koalition, likt den som genomförde bombräder mot Khadaffis styrkor när civilbefolkningen i Benghazi var hotad.

Sedan 2011 har bilden av ett Libyen i kaos växt sig allt starkare. I landet finns två rivaliserande regeringar, och detta har skapat ett utrymme för IS att etablera sig.

Valet som genomfördes i Libyen, i juni förra sommaren, ville inte godkännas av den sittande regeringen.

De försökte stoppa valet, men det ägde rum trots allt och det representanthus som då uppstod har etablerat sig i östra Libyen.

Den gamla regering, som fanns fram till valet förra sommaren, sitter i Tripoli och ser sig samtidigt som legitim.

De två grupperna har stridit mot varandra, och har förfogande några slags konglomerat av miliser. Den internationellt erkända regeringen har en general som av vissa kallas CIA-agent.

Efter att ha levt i exil i USA i många år har denne general nu kommit tillbaka och ser som sitt stora uppdrag att bekämpa och kriga mot alla islamister i Libyen.

Den andra regeringen består av dels moderata islamister, dels extremistiska islamister. Även denna regering har en stor milisgrupp.

– Det pågår ett inbördeskrig, och i detta kaos har IS kunnat etablera sig på flera ställen och flera av de tusentals miliser som finns runt om i Libyen har nu blivit lojala gentemot IS, säger Cecilia Uddén.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".