Ebba Busch Thor (KD). Foto: Martin Hult/Sveriges Radio.
Ebba Busch Thor (KD). Foto: Martin Hult/Sveriges Radio
STUDIO ETT ONSDAG 11 MARS

Fältet fritt för Ebba Busch Thor som KD-ledare

6:42 min

Jakob Forssmed har hoppat av kampen om att bli partiledare för Kristdemokraterna och det gör att det bara finns en kandidat kvar, Ebba Busch Thor. Hör henne i Studio Ett. 

I dagsläget är hon kommunalråd och ordförande för äldrenämnden i Uppsala och den som lär ta över efter Göran Hägglund i april. Hör Elisabeth Sandlund, ledarskribent på tidningen Dagen och Karin Pettersson, ledarskribent på Aftonbladet.

I dagens Studio Ett svarade Ebba Busch Thor bland annat på frågan om vad det är henne supportrar hoppas på med henne vid KD-rodret:

– Jag tror att det är många som ser ett behov av en än starkare kristdemokratisk röst i svensk politik och jag har presenterat det som att jag tror att kristdemokraterna kan bli den röst som konsekvent tar strid mot de politiska ovanifrånlösningrna. Att värna den enskilda människans rätt till självbestämmande med ett väldigt stort ansvar för våra medmänniskor,

Verklighetens folk, alltså?

– Ja, om man vill använda den sloganen igen så kan man göra det. Det är det jag uppfattar att det finns ett stort stöd för, och det är jag väldigt glad över.

Du har ju ofta beskrivits som att du står lite mer till höger än till exempel Göran Hägglund. Håller du med om den beskrivningen?

– Jag håller med Alf Svensson som säger att det här etiketterandet snarare är ett större intresse hos medierna än hos oss själva. Jag är kristdemokrat och vi är ett parti som jag tropr har potential kan få mer genomslag genom att vara mer ideologiska konsekventa och stringenta oavsett sakpolitiskt område.

Men du talar om ett kraftigt förnyelsearbete som väntar, och då är det väl viktigt för väljarna att veta i vilken riktning det kommer att gå?

– Jag har ju uttalat mig så eftersom vi redan har påbörjat ett förnyelsearbete under Göran Hägglunds ledning. Därutöver ser vi över principprogram inför höstens riksting och kommer också att ta ställning till ett antal motioner.

– Men det handlar just om att värna enskilda människa framför systemet och statens inflytande. Och till exempel göra det tydligare på det familjepolitiska området, men också komplettera arbetslinnjen med en företagarlinje

Om du med tre ord ska beskriva vilka områden som du tycker att Kristdemokraterna ska prioritera under din möjliga kommande ledning?

– Jag tror att det är fel utgångspunkt i politiken att man ska välja det ena eller andra sakpolitiska området. Sverige utvecklas och förändras hela tiden och det måste politiken också göra.

– Det vi behöver bli bättre på, och som jag upplever att det finns ett stort stöd för, är att vara mer ideologisk tydliga och konsekventa.

Vad innebär det för dig, att vara mer ideologisk?

– Det handlar till exempel om hur vi adresserar det faktum att många svenskar står utanför arbetsmarknaden. Ska vi göra det med ett ovanifrånperspektiv med statliga konstgjorda traineejobb?

– Mitt svar är nej. Jag tror att vi gör bättre i att underlätta för företagen där faktiskt jobben skapas. Att det ska kunna anställa fler. Det är ett tydligt kristdemokratiskt perspektiv på jobbfrågan.

Fast det ställer i och för sig alla borgerliga partier upp på, så det sticker ju inte ut jättemycket?

– Det gör det på så vis att vi har drivit en arbetslinje ihop med våra allianskamrater de senaste åren och den har haft sitt fokus på att utöka utbudet av arbetskraft. Det har inte i första hand fokuserat på att underlätta för de områden där jobben skapas, och det är en stor skillnad.

Du har ju varit ganska försiktig med att ta ut det här i förskott, men finns det något idag som skulle kunna förhindra att du väljs?

– Man ska aldrig säga aldrig för då inträffar det oväntade. Så vi får låta valberedningen fullfölja sitt arbete och sedan invänta valet den 25 april.

För dig personligen, vad tänker du om att ta över det här uppdraget efter Göran Hägglund?

– Självklart är det ett stort och tungt uppdrag som jag i såfall tar mig an med stor ödmjukhet. Men avvägningarna mellan för och nackdelar med ett partiledaruppdrag har jag tänkt igenom noga innan jag kandiderade.

Kommer du hinna vara lite föräldraledig också tror du?

– Ja, det är min plan. Men exakt hur och på vilket sätt får vi återkomma till när det väl blir dags. Men det viktigaste har varit att jag och min familj själva får välja hur vi lägger det livspusslet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista