Lundh Samelli: Vi vill ge språkstöd till asylsökande

3:25 min

Fredrik Lundh Sammeli (S) fick en fråga om svenska språket under telefonväkteriet.

– Varför får inte nyanlända asylsökande omgående börja lära sig svenska i sin väntan på uppehållstillstånd, undrar John-Christer Åhlander i Malung.

John-Christer Åhlander har tidigare varit ambassadör för Sverige i Slovenien och Ukraina. Nu engagerar han sig lokalt i asylsökandes situation.

– Föreningslivet här i Malung har engagerat sig för att träffa de människor som sökt sig till vårt land. Vid vårt första möte fick vi höra att många omgående ville börja lära sig svenska – men det får de inte. De måste först vänta på beslut om uppehållstillstånd.

Socialdemokraternas Fredrik Lundh Sammeli svarar att de vill ändra och förstärka språkstödet tidigare för asylsökande. 

– Det är en effekt av den tidigare förda politiken. Vi kommer att försöka ändra på det och göra att man har en möjlighet till språkstöd från början när man kommer. Det är viktigt att ta hand om den kraften. Vi vill hitta formerna för att förstärka språkstödet, men också förbättra SFI då man fått uppehållstillstånd, säger Lundh Sammeli.

– Vi har redan avsatt pengar för att förstärka folkbildningen och stärka kunskaper i svenska för asylsökande, säger han.

Ekot har under veckan gjort flera reportage på temat integration och samlat dem under 100 röster.