Partier oeniga om fördelning av flyktingar

7:44 min

Inger Andersson vill veta hur fördelningen av flyktingar inom EU ska gå till.

Under Studio Etts telefonväkteri fredag 24 april fick lyssnare ringa in och ställa frågor om integration samt invandring till tre politiker.

– Hur tror man att det ska gå till när vi inte ens kan fördela flyktingar rättvist inom Sverige? säger Inger Andersson.

Roger Haddad (FP) tycker att frågan är viktig och att ersättningssystemet är ett sätt att påverka kommunerna i Sverige.

– Men när det gäller den europeiska nivån så är det Dublinförordningen, först asyllandsprincipen, följas. Där vet jag att det finns stora brister eftersom många inte stannar kvar i Italien utan vill till ett annat land, säger Haddad.

Fredrik Lundh Sammeli (S) tycker som Inger Andersson att ansvaret för flyktingar ska delas mellan kommunerna.

– Jag är personligen beredd att lagstifta om man inte skulle komma framåt de kommande åren, säger han apropå att det sker en översyn av frågan kring hur man ska få alla kommuner att ta ansvar.

Tvångsplacering ser inte Paula Bieler (SD) som en framkomlig väg utan att kommuner ska få göra en egen bedömning om de kan ta emot flyktingar eller inte.

– Problemet är att det inte finns bostäder i Sverige förutom på avfolkningsorter där det inte finns jobb å andra sidan, i kombination med att vi inte har ett mottagande som baseras på hur vi faktiskt kan välkomna människor in i landet, säger Bieler.

– Saknar vi bostäder måste svaret vara att bygga fler, inte att säga att människor inte är välkomna hit, säger Fredrik Lundh Sammeli.

Telefonväkteriet i Studio Ett var del i Ekots satsning 100 röster.