Ska man leva som man lär?

14 min

En debatt som väcker den eviga frågan om i vilken utsträckning man bör leva som man lär. När artisten Timbuktu, eller Jason Diakité som han heter, invigningstalade på Pridefestivalen i förra veckan kritiserade han bland annat företag som undviker att betala skatt. Bara några dagar senare uppmärksammade debattören Rebecka Weidmo Uvell att Timbuktus egen skattemoral kanske inte stämmer så väl överens med hans egna ideal. Hör Jason Diakité och Rebecka Widemo Uvell och sedan samtal med Jonna Bornemark, docent i filosofi och lektor på Centrum för praktisk kunskap vid Södertörns högskola och Göran Greider, författare och journalist.

– Han har ett högt politisk engagemang och dessutom en stor plattform som han använder för att kritisera näringslivet för skatteplanerande och då tycker jag att det är rätt anmärkningsvärt att man inte kan städa framför egen dörr, säger Rebecca Weidmo Uvell.

Är det rimligt att förvänta sig att alla ska leva som de lär?

– Jag tycker det men så är det klart att det är svårt för många att klara det i sin vardag men det är skillnad på människor som har väldigt stora plattformar och är politiska. Han får ha vilken dubbelmoral han vill men då får man räkna med att få kritik också.

Efter Jason Diakités invigningstal för Pridefestivalen i förra veckan, där han kritiserade näringslivet för att undvika att betala skatt och att maximera sina vinster så valde den borgliga debattören Rebecca Weidmo Uvell att publicera programledaren och artistens ekonomiska upplägg. Bland annat framgick att Jason Diakité har uppdrag i sju olika bolag som tillsammans omsätter flera miljoner kronor. Dessutom väljer han att ta ut delar av sin ersättning som aktieutdelning och undviker på så sett att betala statlig inkomstskatt och värnskatt.

– Jag betalar den skatt jag måste, jag talade om mångmiljardföretag som inte betalar skatt ursprungslandet. Vi alla deklarerar, gör avdrag, följer de rekommendationer min rådgivare ger mig, jag undviker absolut inte att betala skatt, säger Jason Diakité. 

Du är en offentlig person som ofta är tydlig med dina åsikter – har du inte ett större ansvar än andra att faktiskt efterleva det du pratar om?

– Men vad exakt är det, jag efterlever ju det jag pratar om. Jag anser att företag ska betala skatt i de länder som de verkar i, jag anser också att småföretag, som jag själv också ska göra det. Detta är ju en fråga för lagstiftaren och mitt ansvar är att följa den lagstiftning som finns. 

Kommer den här erfarenheten göra att du gör något annorlunda i framtiden? 

– Ja, det kommer jag säkert göra men vad exakt det blir kan jag inte säga nu. 

Hur viktigt är det att leva som man lär? 

– Det är alltid viktigt att försöka leva som man lär men det är inte avgörande att alltid lyckas, alla misslyckas. Mitt liv är kantat av många olika misslyckanden, som många människors men jag tror att det alltid kommer vara viktigt att man själv känner att man försökte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista