Tuk-Tuk föraren Mohan från Colombo visar upp sin samling av ”antikviteter”
1 av 2
Tuk-Tuk föraren Mohan från Colombo visar upp sin samling av ”antikviteter”. Foto: Peder Gustafsson/SR.
Människorättsaktivisten Ruki Fernando på Human Inform i Colombo Sri Lanka
2 av 2
Människorättsaktivisten Ruki Fernando på Human Inform i Colombo Sri Lanka. Foto: Peder Gustafsson/SR.

Lång och svår väg mot enat Sri Lanka

7:36 min

I måndags var det parlamentsval i Sri Lanka. Ett val som vanns av den sittande minoritetsregeringen. Med segern så har premiärministern Ranil Wickremesinghe och landets president Maithripala Sirisena fått ett förstärkt förtroende av folket att styra landet mot större frihet för medborgarna och kunna genomföra ett reformarbete som kommer att öka de mänskliga rättigheterna, minska presidentens makt och ge parlament nya befogenheter att genomföra reformer som förstärker demokratin. Det är en förändring som måste till om Sri Lanka ska kunna lägga årtionden av blodigt inbördeskrig bakom sig och kunna enas som en nation med tamiler, muslimer och singaleser. Men det är en lång och svår väg kvar innan man har nått sitt mål.

Imran driver en liten klockaffär på Kayzer Street i basarområdet, nära hamnen i Colombo. Han vill mycket hellre prata om sin affärsidé än om politik.

Han säger att det är lugnt mellan tamiler, lankeser och muslimer i basarområdet. Vi hjälper varandra för att våra affärer ska gå bra.

– Man skulle kunna lära mycket av hur vi gör här om man vill lösa problemen i norr, säger han.

Imran är muslim och han tycker att situationen i landet har blivit lite bättre efter presidentvalet i januari i år då Maithripala Sirisena överraskande valdes till Sri Lankas president efter att ha besegrat den tidigare presidenten Mahinda Rajapaksa.

Rajapaksa var den president som besegrade de tamilska Tigrarna efter ett långt och blodigt inbördeskrig.

Segern gjorde honom till en mycket populär president direkt efter krigsslutet men under sin andra presidentperiod började han förstärka sin egen och familjens makt.

Det gjorde att missnöjet med honom växte bland befolkningen och han svarade med att kasta oppositionella och oliktänkande i fängelse eller helt enkelt låta säkerhetsstyrkorna föra bort folk utan att dom kom tillbaka.

Rajapaksa förde också en hård linje mot Tamilerna efter kriget och särbehandlade den muslimska minoriteten i landet. Tillsammans blev det här tillslut hans fall.

Ruki Fernando jobbar på den lankesiska människorättsorganisationen Human Inform.

Deras jobb går ut på att bland annat övervaka och rapportera om övergrepp mot de mänskliga rättigheterna, pressfrihet och mötesrätt i landet och främjande de mänskliga rättigheterna i Sri Lanka.

Ett stort jobb är att sammanställa och rapportera de övergrepp som drabbade befolkningen under det långa inbördeskriget och de övergrepp som har fortsatt efter freden, framför allt under Rajapaksas andra mandatperiod som president.

Ruki Fernado berättar att under de sexmånader sedan Sirisena kom till makten har det inte hänt så mycket som man kunde önska när det gäller yttrandefrihet och mänskliga rättigheter, men att det i alla fall rör på sig i rätt riktning.

– Förändringen är långsam för det fortsättar att komma in rapporter om tortyr, sexuella övergrepp, ogrundade arresteringar, övervakning av befolkningen och framför allt av tamiler i norra Sri Lanka säger han.

– Men det finns ljuspunkter, webbsidor som den tidigare regeringen stängde eller blockerade har öppnats och en lag som skyddar vitten har antagits i parlamentet. Antalet attacker mot journalister och människorättsaktivister har minskat, men det förekommer fortfarande i allt för stor utsträckning, säger Ruki Fernado.

Flera uppmärksammade rättsfall mot journalister och aktivister har åter tagits upp i domstol även om framstegen är små så går det år rätt håll, säger han.

– Ruki är oroad över att övergreppen fortsätter mot tamilerna i norr.

Övergreppen mot den tamilska befolkningen i Sri Lanka fortsätter alltså även långt efter att kriget är slut. Mohan är tamil och har bott i huvudstaden Colombo i hela sitt liv.

Han försörjer sin familj genom att kör tuk-tuk på dagarna och jonglera med brinnande käglor på marknader och fester. Han berättar att under inbördeskriget och framför allt under perioden när Mahinda Rajapaksa var president så vågade han aldrig berätta att han var tamil.

Det har blivit bättre nu. Problemet som han ser det är att majoriteten av tamilerna är fattiga och så länge vi är det så kommer vi att ha det svårt, och han hoppas mycket på den nya presidenten Sirisena och framför allt på att han nu efter valet kommer få det stöd han behöver för att genomföra reformer i landet.

– Vad presidenten gör det närmsta året kommer vara viktigt för vår framtid och hur landet kommer att försonas efter kriget, och jag hoppas verkligen att det blir bättre än under perioden med Rajapaksa som president.

Tillbaka till Ruki Fernando på människorättsorganisationen Human Inform. Han håller med om att de närmsta året kommer vara viktigt för hur landet går vidare.

Ruki säger att det är viktigt att dom förslag som väntar på att klubbas igenom i parlamentet antas, dels för att det kommer att ge större yttrandefrihet och att det i sig kommer att förstärka människors rättigheter på alla sätt.

Just nu är man inne i en period där det minsta lilla tecken på att dom mänskliga rättigheterna blir bättre ger hopp om framtiden.

Men Ruki Fernado är också realist och inser att det finns krafter som vill bromsa utvecklingen även om premiärminister Ranil Wickremesinghe sa efter valsegern att den koalition han nu kommer skapa måste jobba hårdare med frågor som gör att Sri Lanka enas och att strider och splittring mellan de olika folkgrupperna upphör.

I september kommer en FN-rapport om de krigsbrott som begicks under det långa inbördeskriget på Sri Lanka.

Rapporten handlar om de krigsförbrytelser som kan ha begåtts av regeringsstyrkorna och den tamilska-gerillan under det långvariga inbördeskriget.

FN-rapporten skulle enligt planerna ha presenteras i mars i år, men på begäran av president Sirisena så har FN gått med på att vänta med publiceringen till september.

Hemma hos tuk-tuk-föraren Mohan har livet blivit bättre sedan president Sirisena kom till makten, bara det att bensinpriset sjönk med nästan 40 procent eftersom man tog bort den speciella skatt som gav den förre presidenten Rajapaksa mellanskillnaden rakt ned i fickan har gjort att Mohan har fått mer pengar att röra sig med och framför allt kunna satsa på dotterns utbildning.

Nu hoppas han på att dottern ska kunna växa upp i ett land där det råder balans och jämlikhet mellan alla lankeser.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista