Hårt tryck inför toppmöte med EU:s migrationsministrar

1:39 min

Det är hårt tryck på EU:s politiker för att hitta en lösning för flyktingmottagande. På måndag möts migrationsministrarna i ett toppmöte, och frågan är om EU-länder kan tvingas öka sitt asylmottagande.

– Det är fortsatt nej från flera länder, de vill inte ha tvingande regler, kommenterar Ekot EU-reporter Susanne Palme.

– Samtidigt har de erbjudit sig att hjälpa till på andra sätt. Kanske finns det en kompromiss för att slippa köra över länder i en så här känslig fråga. Polen har exempelvis sagt sig redo att ta emot fler än de tidigare tilldelats, så man kanske kan hitta andra sätt än tvingande regler, säger Susanne Palme i Studio Ett:s temasändning om Flyktvägen.

Sveriges migrationsminister Morgan Johansson hoppas att fler länder nu ska ställa sig bakom ett förslag om tvingande regler, något som misslyckats vid tidigare försök.

– Jag hoppas nu att situationen är annorlunda. Det borde vara uppenbart för alla att i måste dela ansvaret. Det som talar mot är att betinget är större nu, säger Morgon Johansson.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor tycker också det är viktigt att fler länder tar ansvar, men har talat om att Sverige också måste sluta ge permanenta uppehållstillstånd till Syrier.

– Jag står fast vid det förslaget, syftet är att se till att fler länder tar ett större ansvar.

– Syftet är inte att färre ska söka sig till Sverige, det kommer vara en effekt tror jag, men syftet är att fler människor ska kunna bli hjälpta, säger Ebba Busch Thor.

Miljöpartiets Gustav Fridolin vill höja ambitionen för kvotflyktingsystemet, och att UNHCR får mandat att öppna en laglig väg in i EU.

– Det är något vi som ett pilotprojekt kan dra igång på kort tid, och som vi från den svenska regeringen hoppas få acceptans för i EU-kretsen, säger Gustav Fridolin.

Hör hela intervjuerna i ljudklippen.