Flyktingmottagande het fråga norska kommunalvalet

8:52 min

I Norge har den europeiska flyktingkrisen hittat in i valrörelsen. På måndag avgörs kommunvalet, och en av de mest brännande frågorna just nu handlar om flyktingmottagande i norska kommuner. I somras slöts en bred politisk överenskommelse i Norge om att landet ska ta emot 8 000 kvotflyktingar från Syrien. Men ledaren för högerpopulistiska Fremskrittspartiet har uppmanat de norska kommunerna att lägga krokben för flyktingavtalet.

På ett torg i Ålesund stod Fremskrittspartiets ledare Siv Jensen valupptakten den 15 augusti och sa att ju fler norska kommuner som säger nej till att bosätta flyktingar, desto större är sannolikheten att avtalet om syriska kvotflyktingar inte går att genomföra.

Jag träffar honom vid Fremskrittspartiets valvagn i centrala Oslo. Peter N. Myhre är en av de kommunpolitiker här i Norge som vill följa uppmaningen från Fremskrittspartiets ledare. Han säger att delar av Oslo har "onaturligt hög andel invandrare".

Fremskrittspartiet har velat lyfta upp kvotflykting-avtalet som den stora nationella valfrågan inför kommun- och fylketingsvalet nu på måndag.

Siv Jensens tal vid valupptakten var en besvikelse utan like, säger Norska Flyktingrådets generalsekreterare Jan Egeland.

Det är självklart att rika Norge kan och bör ta emot minst 8 000 kvotflyktingar, säger den tidigare FN-diplomaten Jan Egeland. Men i valkampanjen har alltså Fremskrittspartiet försökt motarbeta kvotflyktingavtalet.

Mycket riktigt har flyktingfrågan hamnat i fokus i den norska samhällsdebatten nu, fast mestadels inte på det sätt som det högerpopulistiska partiet hade velat. Flera politiska bedömare anser att de starka bilderna från flyktingkrisens Europa har tvingat Fremskrittspartiet att tona ner sin invandringskritik nu i valspurten.

Norska Flyktingrådets chef säger att Fremskrittspartiet och Siv Jensen lyckligtvis hade felbedömt opinionen.

Undersökningar här i Norge tidigare i år har pekat på en stor tveksamhet mot att landet ska ta emot tusentals kvotflyktingar, men de senaste veckorna har opinionen svängt. Enligt den senaste mätningen i tidningen Aftenposten är nu 63 procent av norrmännen positiva till avtalet om Syrienflyktingar, medan 25 procent är negativa.

Men striden om Norges avtal om kvotflyktingar är inte över. I helgen sa Siv Jensen till radio- och tv-bolaget NRK att hon står fast vid sin uppmaning till kommunerna att säga nej till att bosätta flyktingar.

Jensen säger att förra veckans rapport om att Norge har tagit emot rekordmånga asylsökande i augusti gör invändningarna mot kvotflyktingavtalet ännu mer aktuella. Norge tar fortfarande emot betydligt färre flyktingar än Sverige, men trenden är uppåtgående.

Jag ringer upp Tom Hjertland på organisationen Norsk Folkehjelp som driver flera asylmottagningar i Norge. Hjertland säger att regeringens agerande gör att Norge nu saknar kapacitet att ta emot alla asylsökande på ett vettigt sätt.

Jan Egeland på Norska Flyktingrådet pekar på den senaste flyktingtrenden här i Norge. Längst uppe i de arktiska delarna av nordöstra Norge, dit kommer nu asylsökande syrier över gränsen från Ryssland.

– Den nya flyktingvägen via Arktis visar hur svårt det är att ta sig in i Europa för desperata syrier med flera, säger Jan Egeland. Från norska gränspolisen kommer nu rapporter om hur dussintals syrier till och med kommer cyklande över gränsen från Ryssland.

På en konferens utanför Oslo träffar jag Solveig Horne, minister som ansvarar för integrationsfrågor i den norska regeringen. Hennes största huvudvärk just nu handlar om att få norska kommuner att ta emot och bosätta fler invandrare som just har fått uppehållstillstånd.

– Ja, här i Norge finns en lång kö av personer med uppehållstillstånd som bara väntar på att få en kommunplacering. I Norge är det frivilligt för kommunerna att säga ja eller nej till att ta emot flyktingar, och frivilligheten är viktig, säger integrationsministern.

Solveig Horne måste nu utföra en delikat politisk balansakt. Å ena sidan är hon den i regeringen som ansvarar för att få så många kommuner som möjligt att säga ja till att ta emot flyktingar. Å andra sidan hör Horne till invandringskritiska Fremskrittspartiet, partiet vars ledare just har uppmanat kommunerna att, i praktiken, sabotera uppgörelsen om kvotflyktingar.

Knappast så raka besked från Norges integrationsminister om vad en valframgång för hennes parti kan innebära för flyktingmottagandet. Däremot medger hon att bosättningsarbetet i norska kommuner kommer bli krävande framöver.