Gurpi med granskott och vilda örter. Foto: Johan Thorén/ Sveriges Radio
Gurpi med granskott och vilda örter. Foto: Johan Thorén/ Sveriges Radio

Salt - ett välfärdsgissel

13 min

I takt med att välfärden ökar i världen förändras också de sjukdomar vi drabbas av. Undernäring och smutsigt vatten är inte längre på topp-tio-listan över riskfaktorer för dödsfall i världen. Enligt en ny världsomspännande kartläggning är högt blodtryck, rökning och fetma de viktigaste riskfaktorerna för dödsfall globalt. "För mycket salt" hamnar på en niondeplats bland riskfaktorer i Sverige. Hur farligt är saltet och hur smaksätter jag utan salt? Hör Anette Jansson, dietist Livsmedelsverket och Sigrid Bárány, matinspiratör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista