Följ med på vapenshow i USA

11 min

Efter en rad masskjutningar i USA under sommaren pågår nu en intensiv debatt om landets vapenlagar. Bland annat höjs röster för striktare kontroller på de vapenshower som hålls runt om i USA där man kan köpa och sälja vapen. Ekots utsända, Henrika Åkerman, besökte en vapenshow i Winchester i Virginia.

– Jag säljer pistoler, gevär, sportvapen, säger Payne, som inte vill uppge sitt efternamn. Han är licensierad vapenhandlare och pekar över borden där vapnen ligger.

Payne tar fram en 9 millimeters pistol, ett av de vapen han säljer mest.

– De flesta som köper den ska ha den för självförsvar, säger han.

Vi är på det som i USA kallas en Gun Show. I det som till vardags är en idrottshall utanför staden Winchester, i Virginia står runt 200 bord uppställda, och här säljs mängder av olika vapen och också tillbehör som ammunition, sikten, ljuddämpare, magasin, och också knivar i alla möjliga storlekar. Både licensierade vapenhandlare och privatpersoner får sälja och byta vapen här.

– Jag gillar vapenshower, det är ett bra sätt att träffa kunder istället för att annonsera, så brukar jag köpa vapen själv också. Men de har blivit mer kommersiella, nu är det stora arrangörer som inte gör annat än har vapenshower, säger vapenhandlaren Payne.

I USA pågår just nu en intensiv debatt om landets vapenlagar, flera masskjutningar under sommaren och också en utveckling med fler mord i många amerikanska storstäder har lett till nya krav på hårdare vapenlagar.

I debatten har just vapenshower pekats ut som en plats där kriminella och andra som inte borde ha vapen ändå kan köpa det.

– Jag gör bakgrundskontroller på alla som köper av mig - det måste jag eftersom jag licensierad, säger Payne, och berättar att han via datorn skickar in personuppgifter på den som vill köpa ett vapen till två olika system, och då snabbt får besked om personen får köpa vapen.

Gör alla här så?

– Nej, säger han, privatpersoner kan komma hit och sälja det som är deras privata egendom. Det är inte annorlunda än om de skulle sätta in en annons i tidningen för att sälja en bil eller en möbel, säger han.

Ett av de krav på hårdare lagstiftning som förs fram i debatten är att det ska krävas att också privatpersoner som säljer vapen gör bakgrundskontroller på den som köper.

Enligt bedömningar är det ungefär 40 procent av de vapen som säljs i USA som säljs mellan privatpersoner.

Jag frågar vapenhandlaren Payne vad han tycker om den pågående debatten om vapenlagarna.

– Enligt vår konstitution har vi rätt att ha vapen. Människor som inte är vapenentusiaster har ingen aning om hur många vapen som säljs i USA varje dag - och det antal som används för brott är så minimalt att det inte gör det rimligt att kompromissa med rättigheterna för den stora majoritet som använder vapen laglydigt, svarar han och fortsätter:

– Det är ungefär som bilolyckor. Hur många Volvo säljs och hur många av de är inblandade i händelser där en berusad förare kör in i en grupp skolbarn som väntar på skolbussen?

Det han menar med konstitutionen är det andra tillägget i den amerikanska konstitutionen, det kom till 1791 och handlar om rätten att äga och bära vapen. Och det är flera av de jag pratar med här som tar upp det.

Vid ett av borden står Kim Simms. Hon är där med sin man och sin son och prövar hur en av pistolerna känns i handen. Hon har redan en men ska byta ut den, säger hon.

– Den är för självförsvar och jag brukar ha den i handväskan. Jag hoppas att jag aldrig ska behöva använda den. Men det är lätt att skaffa och man vet ju aldrig, säger hon och fortsätter:

– Sen har jag den som skydd hemma också, där vi bor finns björnar, skallerormar och allt möjligt.

Jag frågar henne hur hon ser på kraven på hårdare vapenlagar.

– Det är inte skjutvapnen utan människor som dödar, och det kan de lika gärna göra med en kniv eller ett slagträ - det kanske är lättare med ett skjutvapen, men jag tror inte att hårdare vapenlagar stoppar någon som vill döda en annan person, svarar hon.

När det gäller opinionen i USA så är den splittrad i frågan om vapenlagstiftningen.

2013 stoppades Senaten en rad föreslagna lagändringar, bland annat utökade bakgrundskontroller och ett förbud mot militära automatvapen. Flera av förslagen hade stöd i opinionen.

Också nu är en majoritet för förslag om utökade bakgrundskontroller, fler begränsningar av psykiskt sjukas möjlighet att köpa vapen och ett federalt register som kan spåra vapenförsäljningar.

Men i opinionsundersökningar där behovet att reglera vem som kan få tag på ett vapen ställs mot rätten att äga vapen så visar resultaten att båda sidorna har ungefär lika mycket stöd.

På väg in i själva hallen, står en stor skylt med texten "Alla vapen måste inspekteras och säkras. "

Polismannen J.R Rounds från Winchester Virginia Sheriffs Office går igenom alla vapen som besökarna har med sig.

– Det här visar att det är säkert, förklarar han, medan han sätter på ett orange buntband så att det inte går att använda vapnet, och det bildas en kö av personer som vill ha sina vapen undersökta för att kunna gå in.

En man kommer in med ett gevär med en bajonett, där han stuckit fast en lapp där det står "Till salu".

– Jag har gått på vapenshower sedan jag var liten, det är min hobby, säger en man i kön.

– Man borde ha mer kontroll på människorna, och få tag på brottslingarna, säger han om vapendebatten.

En pappa och hans dotter går förbi, på flickans jeansjacka sitter en röd klisterlapp där det står "Guns saves lives". Vapen räddar liv.

En dam i 60 årsåldern som är på väg ut kommer för att få buntbandet bortklippt på sin pistol.

– Jag har pistolen för att skydda mig mot björnar, säger hon.

Jag frågar polisen J.R Rounds hur många i Virginia som han tror äger ett vapen.

– Jag skulle tro att majoriteten har ett vapen, eftersom vi har rätten. De flesta för nöjesskull tror jag, svarar han.

President Barack Obama har sagt att en av de saker han är mest frustrerad över är att han inte lyckats få igenom hårdare vapenkontroll, och han har varit mycket kritisk till den starka vapenlobby som han menar påverkat senaten och stoppat de förslag han lagt fram.

De senaste åren har vissa delstater infört egna lagar om striktare kontroller och begränsningar i vapenhanteringen - men andra delstater har gått åt andra hållet.

Två av arrangörerna kommer fram till mig. De säger att jag gör besökarna och säljarna obekväma, att de känner sig trängda av den kritik som framförs mot vapenshower i debatten. De ber mig gå.

Ingen av dom vill ställa upp på en intervju för att ge sin syn på saken.

Innan jag går har jag frågat Kim Simms som ska köpa en pistol om det inte skulle kunna vara så att striktare vapenlager ändå kan göra viss skillnad?

– Jag gick igenom en bakgrundskontroll för att visa att jag inte var brottsling. Men oftast handlar det ju om psykiskt sjuka, och det vet jag inte hur man ska komma åt. Folk är ju inte galna hela tiden, säger hon.

– Det är möjligt att det finns något man skulle kunna göra, men jag tror inte att amerikanska kommer tillåta det, svarar hon.

Och hon får medhåll av vapenhandlaren Payne.

– Det finns redan tusentals lagar, och vapenindustrin är en av de hårdast reglerade, men det stoppar ändå inte kriminella från att få tag på vapen, och där kommer inte fler lagar att göra någon skillnad, säger han.