Grekiska drömmen sprack

9:06 min

På söndag ska grekerna återigen välja en ny regering. Den senaste, vald i januari, föll i somras efter att regeringspartiet, vänsterkoalitionen Syriza sprack och nu står ministrar som tidigare ingick i samma regering mot varandra i kampen om väljarna. Och både inom de konkurrerande partierna och bland väljarna finns en stor besvikelse över att drömmen om en ny framtid utan åtstramningspolitik och förmynderi från de utländska långivarna inte blev mer än just en dröm. Hör reportage av vår korrespondent Johanna Melén.

Utanför biografen Olympion i ena hörnet av Aristotelestorget i Thessaloniki sitter en äldre man och spelar en ändlös melodi på sitt dragspel.

Melodin passar bra som bakgrund till stämningsläget i grekisk politik just nu, särskilt inom den grekiska vänstern som för åtta månader sedan, i januari, var nästan yr av framgången och förhoppningarna om en ljusare framtid.

En majoritet av grekerna hade röstat bort den gamla regeringen som gått med på den så kallade trojkans, de internationella långivarnas, hårda villkor för nödvändiga nödlån.

Nu skulle den nya regeringen göra upp med det gamla, sluta lyda trojkan och ge grekerna som drabbats så hårt av flera års krispolitik sin värdighet tillbaka.

I juli var drömmen över.

Efter månader av förhandlingar gick premiärminister Alexis Tsipras ändå med på ännu ett räddningspaket som precis som tidigare innehöll sträng svångremspolitik under uppsikt av långivarna med EU-kommissionen i spetsen.

Vänsterkoalitionen Syriza sprack, de längst till vänster bildade eget parti, och nu är det val igen.

På Syrizas kontor högt upp i en kontorsbyggnad mitt i Thessaloniki är luften tung att andas. På varje skrivbord står ett askfat och i bokhyllan sitter en svartvit bild av Che Guevara där han röker en cigarr.

Vid skrivbordet intill sitter valgeneralen här i Thessaloniki, Dimitris Dimitriadis, och försöker förklara vad det var som hände.

– Under uppenbar utpressning från långivarnas sida tvingades Syriza att gå med på den här mycket smärtsamma uppgörelsen som inte har något att göra med de löften som vi gav till det grekiska folket, säger Dimitris Dimitriadis.

De var inte naiva, säger han, men de hade en lite för stark tro till att övriga Europa skulle förstå hur Syriza resonerade när de sa att de tidigare räddningspaketen inte fungerade eftersom de bara ströp den grekiska ekonomin.

– Vi trodde också att övriga EU skulle gå med på en kompromiss för att slippa se en Grexit - att Grekland som första land tvingas ut ur eurozonen, säger Dimtris Dimitriadis.

– Men nu har vi förstått att de hellre tar de ekonomiska kostnaderna av en Grexit än att se Grekland styras av en vänsterregering. De vill se oss som en parentes eftersom de är rädda för att vi skulle kunna inspirera andra EU-länder till en ny, mer human ekonomisk politik.

Och när regeringen under Alexis Tsipras insåg att omvärlden var redo för en Grexit så var man helt enkelt tvingad till en ny smärtsam överenskommelse, menar han.

För i valet i januari hade Tsipras inte bara lovat ett slut på åtstramningspolitiken, han hade också gått till val på att behålla euron som valuta.

En spricka går genom fönsterglaset på Syrizas kontor högt över Thessaloniki.

Klistermärken med partisymbolen håller den på plats.

Det var här i Thessaloniki i norra Grekland som Syriza i september för ett år sedan antog sitt manifest som de sedan gick till val på.

Skuldavskrivning, tillväxt istället för åtstramning, höjda löner och pensioner.

Dimitris Dimitriadis tycker ändå att man har fått med en del bra saker i det nya avtalet med långivarna. Där finns skrivningar om en omförhandling av den enorma skulden och kravet på överskott i den grekiska ekonomin har sänkts.

Men det finns de i partiet som har svårt att stå upp för överenskommelsen.

Talespersonen för Syriza i Thessaloniki som jag egentligen ska intervjua drar sig ur, han har svårt att tala helhjärtat om det man gjort, säger han.

Och parlamentsledamöterna från den mest radikala falangen av Syriza valde att rösta mot den egna regeringen i parlamentet och nu har de bildat ett eget parti, Folklig enighet, under ledning av den före detta energiministern Panagiotis Lafazanis.

"Besvikelse" är ordet som först dyker upp i Dimitris Dimitriadis huvud när han ska beskriva sina känslor inför de tidigare partikamraterna.

– Jag är mycket besviken över att några av mina kamrater valt att fälla en vänsterregering.

Ett par hundra meter ner på samma gata har utbrytarna i Folklig enighet sitt kontor.

Valkampanjen är i gång, i ett rum sitter partiets ungdomssektion och diskuterar.

Under en bild av Vladimir Lenin förklarar statsvetarstudenten Petros Gkotsis varför han lämnade Syriza som han arbetat för i fyra år.

– När vi insåg att Alexis Tsipras, den tidigare premiärministern, föll för trycket under förhandlingarna i Bryssel, Europas hjärta, och gick med på allt som vi tillsammans hade sagt nej till, så bestämde vi att det var rätt tidpunkt att lämna, säger Petros Gkotsis.

Han använder starka ord när han pratar om sina före detta partivänner.

– Vi känner oss förråda och vi är mycket arga men vi känner samtidigt ett ansvar inför det grekiska folket.

Trots att Folklig enighet i opinionsmätningarna bara får som mest drygt fyra procent av väljarstödet är Petros Gkotsis övertygad om att det nya partiet kommer att bli valets stora överraskning.

– Alexis Tsipras lyckades att radikalisera det grekiska samhället, han satsade allt men i slutändan förstörde han allt, säger Petros Gkotsis.

En bit bort på Aristotelestorget i Thessaloniki övergår den vemodiga dragspelsmelodin i sorglös barnsång från en bandspelare som tillhör en ballongförsäljare.

Om den grekiska vänstern är i svårmod är de grekiska väljarna inte lika känslosamma, men de är besvikna.

De arbetslösa förskollärarna Dina Fragopoulou och Areti Skoularioti röstade på Syriza i januari. Nu vet de inte hur de ska göra.

– Vi trodde att de i alla fall skulle förverkliga några av sina löften, men eftersom de visat sig vara som alla andra så vet vi inte vem vi ska rösta på, säger Dina Fragopoulou.

Folklig enighet är inget alternativ för dem.

– De var ju del av Syriza tidigare och stod för samma löften. Nu har de omformat sig och lovar samma sak igen. Men det verkar som om det är högre krafter som bestämmer åt oss, allt är redan bestämt.

Vilka högre krafter?

– Det här valet är bara till för syns skull. Det är Europa och de som har makten där som bestämmer åt oss, säger Dina Fragopoulou och Areti Skoularioti.