nyanlända asylsökande Finland
Nyanlända asylsökande väntar på att få hjälp med sina papper. Foto: Thella Johnson

Ett svenskt Google för syrier

"Med nätverket hjälps vi åt att lösa de svårigheter som uppstår i Sverige"
7:55 min

Majoriteten av de människor som nu söker asyl i Sverige kommer från Syrien. Men hur gör man om man när man kommer till ett land där man inte känner någon och ännu inte talar språket? Internetforumet Syrier i Sverige är ett av många nätverk där syrier ger varandra råd och praktisk hjälp om hur de ska ta sig fram i sitt nya hemland. En av de ansvariga för nätverket sitter i Billingsfors strax väster om Åmål.

På en buss som rullar fram längs med Dalslands kanal sitter två unga syriska killar och planerar sin framtid. En av dem vill jobba med datorer, den andre hellre bli advokat. De diskuterar hur man gör om man vill studera i Sverige, om man någon gång skulle vilja jobba i Stockholm eller en annan större stad.

Svaren kommer de sannolikt att få i Billingsfors en liten by några mil bort.

Shevan Mohamad visar runt i det lilla samhället några mil väster om Åmål som sedan en dryg månad tillbaka är hans hem. 

– Det här är centrum berättar han, här finns ica å.. … ja det var det.

Men Shevan har inte haft så mycket tid att upptäcka Billingsfors. Tillsammans med fem andra ansvarar han för gruppen Syrier i Sverige. Ett av många nätverk där syrier ger varandra råd och praktisk hjälp om hur de kan ta sig fram i Sverige.

Det ringer i Shevans telefon. Någon har hittat en lägenhet, men behöver låna pengar till den första hyran. Han ringer några samtal till andra nyanlända syrier och snart har tillräckligt många ställt upp för att de ska kunna föra över pengarna.

Själv bor Shevan i en lägenhet i ett rött tvåvåningshus. På fönsterkarmen står en svensk flagga.

– Det är en symbol inte bara för min utan också mina barns framtid, säger han.

På köksbordet ligger en skrivuppgift om Alfred Nobel. Det är bara när Shevan är i skolan som han inte arbetar med nätverket.

– Jag förlorade allt i Syrien, mitt land, mitt hus, mitt jobb, mina nära vänner. Det är svårt att tas från det liv jag levde och plötsligt vara här ensam, säger han.

– Att ha kontakt med alla de här människorna hjälper mig att ta mig igenom de svårigheterna. Vi har alla gått igenom samma sak, med nätverket hjälps vi åt att lösa de svårigheter som uppstår i Sverige, berättar han medan han diskar några kaffekoppar.

Han visar runt i lägenheten. Den hittade han genom en annons på Syrier i Sveriges Facebooksida. Många har skaffat sig boenden och jobb via den, berättar Shevan.

Han sätter sig framför datorn och loggar in på sidan som pryds av en bild på ett folktomt torg med några hus och ett par bilar.

– Det här är vår sida, syrier i Sverige, säger han, och visar en internetsida.

Varje dag diskuterar hundratals syrier här såväl små som stora ämnen. Någon tipsar om en arabisktalande advokat om de skulle få problem under asylprocessen, en annan vill ta körkort, en tredje veta hur man köper en bussbiljett.

Medlemmarna beskriver nätverket som Sveriges Google för syrier, en walki talkie öppen 24 timmar om dygnet. Allt man behöver hittar du här.

– Den som kommer ny till Sverige har tusen frågor, säger Shevan. Hur hittar man någonstans att bo? Med vad kan man jobba? Hur fungerar sjukvärd? Dagis? Skolor? Banker? Vilken fråga som helst får snabbt svar och tillsammans hittar vi lösningar. Här finns inte bara information utan också praktisk hjälp.

– Om jag går till Arbetsförmedlingen och säger att jag vill hyra en lägenhet, så är inte det deras jobb, vad bryr de sig om jag hyr en lägenhet eller inte? Så jag frågar här. Här får jag veta alltifrån hur jag kontaktar elbolaget, till hur man byter adress på Skatteverket och skaffar en försäkring, fortsätter han.

Gruppen har också många medlemmar utanför Sverige. Som Shevans fru och dotter som ringer från Turkiet.

– Hon vet att hon ska säga pappa till mig, men hon känner mig inte, vi har aldrig levt tillsammans, berättar Shevan.

Frågan om hur familjer som splittrats ska kunna förenas igen upptar allra mest plats i samtalen med gruppens medlemmar i Syrien och granländerna runtomkring.

Förutom redogörelser för begrepp som familjeåterförening och beskrivningar av hur man hittar alltifrån boende till jobb innehåller sidan också sidan all möjlig information om Sverige. Allt ifrån svenska nyheter översatta till arabiska, till redogörelser av svensk politisk historia och tips på vackra platser att besöka. Ibland lägger de också upp nationalsången: Du gamla du fria...

– Vi fick en förklaring av vad orden betyder, berättar Shevan. De är fina. Ibland lägger vi upp den på sidan, så att folk vet att det är den svenska nationalsången.

– Som jag ser det är det inte viktigt var man föds kanske är det någonstans där man är förtryckt och inte har några rättigheter. Där jag får mina mänskliga rättigheter tillgodosedda, det ser jag som mitt land.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".