Maryam två månader med sin mamma Mayada Dumarani. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
1 av 4
Maryam två månader med sin mamma Mayada Dumarani. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
Fatimas yngste son Muhammed är inte registrerad i Libanon. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
2 av 4
Fatimas yngste son Muhammed är inte registrerad i Libanon. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
Hala el Helou är ansvarig för Libanons krisgrupp för Syrienflyktingar. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
3 av 4
Hala el Helou är ansvarig för Libanons krisgrupp för Syrienflyktingar. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
Sandy Charabaty är barnmorska på Humdeica. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
4 av 4
Sandy Charabaty är barnmorska på Humdeica. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.

Syriska barn riskerar att bli statslösa och utan rättigheter

"De kan inte gå i skolan, de får inte basala rättigheter, de kan inte lämna landet"
10 min

Tiotusentals syriska barn riskerar att bli statslösa och utan rättigheter. Sen konflikten i Syrien började har minst 60 000 syriska bebisar fötts i grannlandet Libanon. Men de flesta av de nyfödda är inte officiellt registrerade vilket gör att de förlorar grundläggande rättigheter, som att gå i skolan. Hör vår Mellanösternkorrespondent Katja Magnussons reportage från ett tältläger i Libanon.

Två fnittrande flickor leker i lägret Ketermaya, här i tält och skjul gjorda av presenningar och brädor bor 133 barn, den yngsta är bara några dagar gammal. Det har gått drygt två månader sen Maryam kom till världen som flykting.

– Hon föddes på sjukhuset berättar flickans mamma Mayada Dumarani, men sen blev den lilla gul i ansiktet, hon hade gulsot och läkarna sa flera gånger att de skulle bli tvungna byta hennes blod, till sist behövdes det inte men hela sjukhusvistelsen slutade på 1500 dollar, motsvarande 12 000 kronor.

Nu tackar mamman Gud för att Maryam är frisk och har kommit hem hit till tältlägret. Flickan är född på ett libanesiskt sjukhus och har ett födelsebevis, ändå finns hon inte officiellt, för att registrera nyfödda flyktingbarn i Libanon kräver en rad byråkratiska steg.

Sju månader gamla Muhammed är nyfiken på allt runtomkring sig, han försöker äta upp mitt mikrofonskydd och sträcker sig efter kameran när jag tar bilder. Varken Muhammed eller Maryam finns i libanesiska register, de har inga id-kort.

Småbarnens mammor Mayada och Fatima Dumarani börjar diskutera registreringen.

– Vid FN, säger en av dem, nej på ambassaden fyller den andra i. Det krävs pengar tror mammorna, men de kunde inte heller ordna alla dokument som krävdes, vissa nödvändiga papper fanns kvar i Syrien.

– Om hon inte är registrerad officiellt så kan de ju tro att vi har stulit barnet, säger Mayada.

Lilla Maryam i rosa sparkdräkt med pastellfärgade blomapplikationer har en historia som är tätt sammankopplad med det blodiga kriget i hemlandet. Det är ingen slump att hon döpts till just Maryam. 

– Det är min systers namn, säger Mayada, men hon dog. Familjen bodde i Ghouta utanför Damaskus, och 10 släktingar dog i den ökända gasattacken i augusti 2013. Mayada klarade sig för att hon och hennes man hade flyttat till en annan del av stan.

– Jag kände i hjärtat att de hade dött, jag ringde men de svarade inte berättar Mayada. Bland de döda från familjen fanns hennes pappa och fem systrar.

– Det var en så stor chock, säger Mayada, än idag känns det som en dröm och jag kan inte förstå att de inte finns mer. Det var efter gasattacken hon insåg att hon måste fly för att rädda sina barn 

Bebisen Maryam har fått sitt namn efter hennes 16-åriga syster, jag frågar om de liknar varandra?

– Nej min syster var vackrare, svarar Mayada. Hon och Fatima tycker att det är nästan omöjligt att beskriva den döda Maryam, hennes hud var vit som vitaste snö, hon var lång och hade honungsfärgade ögon.

Mayada och Fatima med sina små bebisar är släkt och bodde vägg i vägg hemma i Syrien, de var som systrar och familjerna drack kaffe hos varandra. Idag är de också närmaste grannar fast i tält. Men egentligen hade de inte velat få fler barn under flykten.

– Jag hade redan två flickor berättar Fatima och sen fick jag cystor, men när jag blev frisk så blev jag gravid direkt, det var inte planerat och jag var emot tanken på graviditet när det är krig. Det är skamligt för barnen, för det här är inget liv för barn.

Bara här i Libanon har minst 60 000 syriska barn fötts sen krisen bröt ut i Syrien, libanesiska myndigheter uppskattar att minst 70 procent av de nyfödda inte är officiellt registrerade, det handlar om mer än 40 000 syriska barn som inte kan gå i skolan och som saknar grundläggande rättigheter. Många av barnen bor i provisoriska läger i Beqaadalen.

I Zahle träffar jag den libanesiska barnmorskan Sandy Charabaty, kontoret är fullt av medicinförpackningar.

Sandy arbetar för den tyska hjälporganisationen Humedica som ger medicinsk hjälp till flyktingar i 35 provisoriska läger här i Beqaa. Varje månad träffar barnmorskan ett 15-tal nyfödda bäbisar i lägren och förstföderskorna är ofta unga.

– Visa är 14-15 år gamla, i genomsnitt kanske de är 16 år, få väntar tills de fyllt 18 säger Sandy.

Som barnmorska följer Sandy Charabaty graviditeterna och delar ut paket för bäbisarna som innehåller antibakteriell tvål, underkläder, babypuder, kräm och blöjor. Men lägren är långtifrån en ideal plats för barn.

– Det finns ingen säkerhet, ingen värme, ingen utbildning, ont om mat, det är dåliga förhållanden säger Sandy. Särskilt nyfödda behöver vaccinationer varje månad och kontroller av läkare. Det är särskilt utsatt i tälten i vinterkylan.

Många kvinnor berättar för barnmorskan att vill undvika att bli gravida igen, men Sandy Charabaty beskriver en press från männen som ofta vill ha många barn. 

– Vi ger dom kondomer, p-piller, p-sprutor, vi erbjuder spiraler, och jag säger att om du inte vill bli gravid så måste du skydda dig. Kvinnorna svarar ja, men sen lyssnar de ändå på sin man och han vägrar, säger Sandy.

Hon tror att det handlar om traditioner.

– Kvinnorna är rädda, det är en traditionell tanke att en stor familj är vikig för syrierna, särskilt för mannen, kvinnorna är oroliga att om de inte får många barn så kan han gifta sig med en annan kvinna, det är min erfarenhet och jag har sett det hända, säger Sandy.

På socialministeriet i huvudstaden Beirut har Hala el-Helou just kommit till jobbet. Hon är rådgivare till socialministern och ansvarig för Libanons krishanteringsrupp när det gäller Syrien.

Enligt Hala finns det en förvirring bland flyktingarna, de tror att barnen är registrerade bara de anmäls till FN:s flyktingorgan, fast det ger dem inte några rättigheter i Libanon.

– Det är svårare att verkligen bli registrerade hos den libanesiska regeringen förklarar Hala och börjar räkna upp en rad olika steg. De flesta av de syriska flyktingarna lyckas inte, de känner inte till proceduren, eller har inte de papper som behövs. Det är förklaringen till att tiotusentals barn inte är registrerade. Men konsekvenserna är livsavgörande.

– De kan inte gå i skolan, det är ett av de största problemen, de får inte basala rättigheter, de kan inte lämna landet, de riskerar att bli statslösa. Hala el- Helou är väldigt oroad, hon varnar för att brist på utbildning kan skapa en krigsgeneration som riskerar att bli ett hot mot sig själva och sin omgivning. 

De syriska barnen föds in i ett samhälle som också är i kris, lilla Libanon är ungefär stort som Skåne, med fyra miljoner libaneser och mer än en miljon syrier.

I lägret i Ketermaya leker barnen i damm och lera. Mammorna Fatima och Mayada Dumarani är 27 och 20 år gamla.

De oroar sig för hur de ska kunna köpa mjölk och blöjor, men på längre sikt för att deras barn kanske aldrig ska få gå i skolan. 

– Det känns som om vi har åldrats, säger Fatima, vi har så mycket ansvar för barnen. De jollrande småbarnen har såklart ingen aning om att de officiellt inte ens finns.  Det barnen upplever här kan inte ens kallas för en barndom som andra barn har, säger Fatima och Mayada.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".