Människor på en gata i Burma. Om knappt två veckor är det val. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio
1 av 9
Om knappt två veckor är det val i Burma. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio
Människor i Burma. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio
2 av 9
Foto: Margita Boström/Sveriges Radio
En gata i Burma. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio
3 av 9
Foto: Margita Boström/Sveriges Radio
Människor på gatan i Burma. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio
4 av 9
Foto: Margita Boström/Sveriges Radio
Foto: Margita Boström/Sveriges Radio
5 av 9
Foto: Margita Boström/Sveriges Radio
NLD-anhängare i Burma. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio
6 av 9
Svårt att missa vilka som är NLD-anhängare i Burma. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio
Foto: Margita Boström/Sveriges Radio
7 av 9
Foto: Margita Boström/Sveriges Radio
NLD-anhängare. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio
8 av 9
NLD-anhängare. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio
Oppositionspartiet NLD:s Aung San Suu Kyi talar inför sin anhängare. Hennes budskap är att alla måste ut och rösta för att det ska bli en förändring. Foto: TT.
9 av 9
Oppositionspartiet NLD:s Aung San Suu Kyi talar inför sin anhängare. Hennes budskap är att alla måste ut och rösta för att det ska bli en förändring. Foto: TT.

Munkar anklagas för att vilja störa och styra valet i Burma

7:51 min

Det ska handla om munkarnas roll inför det viktiga valet i Burma i november. Genom åren har munkarna i sina saffransröda kåpor ofta berömts för att ha slutit upp på folkets sida mot militärdiktaturen. Men nu ifrågasätts de allt mer. Lyssna på Sveriges Radios utrikeskorrespondent Margita Boströms reportage.

Många minns säkert 2007 då det kuvade folket gick ut på gatorna för att protestera mot hur militären styrde landet. Efter några dagars protester slöt munkarna i sina saffransröda kåpor upp sida vid sida med befolkningen för att visa att även de tyckte att nu fick det vara nog.

Men nu anklagas de ultranationalistiska Ma Ba Ta-munkarna av många för att vilja störa och styra landets viktiga parlamentsval om ett par veckor. Allt för att Aung San Suu Kyis parti NLD inte ska kunna komma till makten.

Det råder valfeber i Burma men också en stor nervositet för att det hårt prövade landet åter ska åka på ett politiskt bakslag likt det val som hölls 1990. Då tog fredspristagarens Aung San Suu Kyis parti NLD en jordskredsseger, men valet förklarades ogiltigt och militären behöll makten. Aung San Suu Kyi fick sedan i princip tillbringa åren fram till slutet av 2011 i fängelse och husarest.

Nu drar hon och NLD mycket folk till sina valmöten runt om i landet. Deras röda partisymbol finns överallt och tiderna då det var lika med fängelsestraff att bara nämna hennes namn är borta.

Men det finns fortfarande starka krafter i landet som inte vill se att hon eller hennes parti ska komma till makten.

Det är nästan som att komma ut på landet, munktemplet Magwe ligger i den norra utkanten av Rangoon. Några munkar tvättar sig i den stora brunnen som står på gårdsplanen, en del så unga som sex år gamla. Alla har rakade huvuden.

Vi går upp en trappa till ett sparsamt möblerat stort rum och där, längst bort på ett slags podium, sitter templets ledare. Den kontroversielle munken Parmaukkha som tillhör Ma Ba Tha-rörelsen.

– Vår lag från 2008 gav rättigheter till hinduer, kristna och muslimer men den gav inte oss rätten att skydda buddisternas ras och religion, säger han.

Ungefär 90 procent av landets befolkning är buddister. Muslimer utgör fyra-fem procent och ändå ses de som ett hot och måste hållas tillbaka enligt Parmaukkha.

– Ja, även om de inte är så många här i vårt land så är de många i världen och vi måste skydda buddismen, säger han.

Att Ma Ba Ta under de dryga två år de funnits snabbt lyckats påverka landets politik stod klart i somras när regeringen klubbade igenom fyra lagar, som sägs ska skydda den buddistiska befolkningens ras och religion.

Lagarna reglerar bland annat äktenskap mellan en buddistisk kvinna och en man av en annan religion. Man måste begära tillstånd för ett sådant äktenskap. Dessutom måste det gå tre år mellan man får föda barn och så införs monogami. Många hävdar att lagarna direkt är riktade mot landets muslimer.

Men det tillbakavisas av munken Damnaphiya, talesperson för Ma Ba Tha.

– Nej, lagarna riktar sig mot dem som inte lever efter de familjetraditioner vi har i detta land, säger han.

Damnaphiya menar att Ma Ba Tha-rörelsen fått oförtjänt dåligt internationellt rykte på grund av missförstånd, och att några av rörelsens munkar uttalat sig direkt mot muslimer, så som munken Viratu gjort. Han har kallats Burmas Usama Bin Laden efter sin utfall mot muslimer. I ett tal pratade han om muslimer som galna hundar och våldtäktsmän.

– Vi har pratat med honom och förklarat att en munk inte ska hålla hattal. Nu har han insett det, säger Damnaphiya och försöker försäkra att Viratu endast uttalat sig om muslimer som levt fel.

I en liten gatuaffär är ena väggen täckt med skor men här kan man även köpa, hårschampo och smink. Jag blir bjuden på gott starkt kaffe av Phyu Phyu.

Hon och hennes vänner diskuterar livligt det kommande valet och jag slås av att Burma ändå kommit mycket långt på bara några år. För inte länge sedan var det farligt att diskutera politik i detta land, nu bjuds jag in i samtalet och de bryr sig inte det minst om ifall någon hör vad de pratar om.

Jag frågar vad de tycker om Ma Ba Tha-rörelsen.

– Ma Ba Tha är skapat av regeringspartiet USDP, för att de vet att religion är viktigt för oss burmeser. Nu mixar och trixar de med religion och politik för att vi ska bli rädda och inte rösta på NLD. Men vi går inte på det, säger kvinnorna i mun på varandra.

USDP är militärpartiet där medlemmarna krängde av sig de gröna uniformerna när Burma lämnade det helt militärstyrda systemet.

Aung Thein Linn är ute och knackar dörr i sitt valdistrikt, det går lite trögt och det är mest valarbetare som följer kandidaten gatan fram och när de ska passera ett av NLD:s valkontor väljer alla att gå på andra sidan gatan så långt ifrån de röda skyltarna med Aung San Suu Kyis porträtt som möjligt.

Aung Thein Linn, tidigare borgmästare i Rangoon, försöker nu nå en plats i parlamentets underhus för sitt parti USDP och han tycker Ma Ba Tha gör ett bra jobb.

– De försvarar de buddistiska värdena, säger han och ser besvärad ut av mina frågor.

Flera av USDP:s kandidater erkänner öppet att de stödjer Ma Ba Ta-rörelsen, både ekonomiskt och moraliskt.

Av alla de drygt 6000 politiska kandidaterna till parlamentet har endast 28 muslimska politiker godkänts och få tror att någon av dem ska nå en parlamentsplats.

En av dem är Khin Mung Cho, som ställer upp som fristående kandidat. Han är bekymrad för Ma Ba Tha-rörelsens aktiviteter

– Ja, USDP stödjer Ma Ba Tha-rörelsen och vill skapa oro och bråk så att de kanske i sista minuten får ett skäl att ställa in hela valet. Eller skrämma folk från att rösta på NLD, säger han innan jag tar den branta trappan ner från hans valkontor i centrala Rangoon.

Vilken sida som än vinner valet om knappa två veckor så kommer det att peka ut åt vilket håll Burma är på väg mot. Full demokrati eller fortsatt militär kontroll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista