Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.
STUDIO ETT FREDAG 30 OKTOBER

Flyktingbarn och deras ålder

Publicerat fredag 30 oktober 2015 kl 13.16
Medicinsk åldersbedömning av flyktingbarn?
(15 min)
En liten flicka på flykt. Foto: Giannis Papanikos/TT.
En liten flicka på flykt. Foto: Giannis Papanikos/TT.

Efter Moderaternas krav på medicinska åldersbedömningar av ensamkommande flyktingbarn får partiet nu mothugg. "Det här är ett önsketänkande", säger barnläkaren Anders Hjern.

Antalet barn och ungdomar som söker asyl har ökat och Moderaterna anser att situationen är ohållbar.

– Idag ligger de medicinska åldersbedömningarna nere, det är olyckligt med tanke på det söktryck vi har, säger Johan Forssell (M), migrationspolitisk talesperson. För varje barn eller ungdom som får en felaktig ålder så är det ett problem.

Men metoden med medicinska åldersbedömningar har kritiserats hårt av läkare.

– Att det skulle finnas en objektiv och enkel metod att korrekt fastställa ålder i övre tonåren är ett önsketänkande som Johan Forssell delar med politiker i många delar av Europa, säger Anders Hjern, barnläkare och professor. Pubertet varierar mellan olika människor, hur vi än mäter med de här metoderna så kommer det bli fel i en väldigt stor andel hos de ungdomar som blir mätta.

Migrationsverket har slutat använda metoden. Numera gör verket egna bedömningar med de utredningsunderlag som finns och det fungerar väl, säger verkets rättschef Fredrik Beijer.

– Vi gör ju åldersbedömningar i varje ärende där man åberopar att man är minderårig. Det gör vi inte godtyckligt utan det gör vi efter långa samtal och genomgång av handlingar. Det går att fatta beslut även utan en medicinska åldersbedömning, det vill säga på det underlag vi har i ärendet, säger Beijer.

Hur många är det som ljuger om sin ålder?

– De ensamkommande barn som kommer just nu blir yngre och yngre, så det är ganska uppenbart att det rör sig om ett barn under 18 år. Men det är klart det finns många som ligger i gränszonen, där det krävs en mer omfattande bedömning. Men bevisbördan ligger på sökanden, säger Fredrik Beijer på Migrationsverket.

I 23 av 28 EU-länder sker medicinska åldersbedömningar enligt Johan Forssell.

– Det vore ju märkligt om man inte kan hitta en lösning i Sverige, säger han.

Men får mothugg av barnläkaren Anders Hjern.

– Johan Forssell är dåligt informerad, barnläkare genomför inga sådana åldersbedömningar i något EU-land. I vissa länder använder man rättsläkare som arbetar utifrån andra principer. I Storbritannien använder man inte röntgenundersökningar för att bedöma ålder, där har barnläkarna haft ett avgörande inflytande på det sätt som man gör de här undersökningarna. Vi tycker att det är den linjen man ska följa i Sverige.

Vad blir skillnaden från olika röntgenundersökningar?

– Det vi vill är att man ska göra en psykosocial bedömning, en sorts mognads bedömning, säger Hjern.

Migrationsminister Morgan Johansson har uppgett att han är öppen för att se över om det går att utöka användningen av en medicinsk åldersbedömning, i så fall inom ramen för migrationsöverenskommelsen mellan regeringspartierna och allianspartierna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".