SD och flygbladen i Grekland

9:12 min

Sverigedemokraterna bekräftar att det är partiet som står bakom de uppmärksammade flygbladen som delas ut på den grekiska ön Lesbos. Informationen som sprids beskriver Sverige som ett land i förfall som inte klarar av sjukvård och utbildning för den befintliga befolkningen. Dessutom förekommer felaktiga uppgifter om att det kommer att bli olagligt med Halalslakt och att bära heltäckande slöja i Sverige. Hör hela intervjun med Mattias Karlsson gruppledare för (SD) i Riksdagen, eller läs den här nedanför.

Vem riktar ni er till med de här flygbladen?

– I just det här fallet riktar vi oss till de asylanter som just nu befinner sig i rörelse mot Sverige i olika delar av Europa. Sverige befinner sig just nu i ett läge som är en katastrofsituation där vi inte har pengar, där vi inte kan erbjuda boende för de som kommer hit. Finansministern är ute och pratar om att vi ska skära ner på funktionsnedsattas assistansbidrag och sjukersättningar och så vidare för att kunna hantera de grundläggande välfärdsnivåerna.

– Då känner vi att, när de andra partierna inte gör något alls, då vill vi – efter att ha uttömt våra möjligheter i riksdagen – försöka påverka direkt via signalpolitik. Dels för att upplysa de asylanter som är på väg om vad som faktiskt väntar. Vi har inget annat än tältläger att erbjuda just nu, om ens det. Men också med förhoppning att många, när de får det klart för sig, väljer att söka asyl i ett annat land än Sverige. För våran gräns är nådd, vi klarar inte mer.

Ni har ju fått kritik för en del av påståendena som ni gör på det här flygbladet. Är det en helt korrekt och sanningsenlig bild av Sverige som ni ger?

– Jag tycker att vi har fog för de påståenden som förs fram i det här flygbladet, ja.

Men, tycker, det är en sak. Men ni slår fast att Halalslakt kommer att förbjudas. Hur då?

– Ja, halalslakt är förbjudet i Sverige. Man får inte skära hälsen av obedövade djur.

Nej, men bedövade djur får man skära halsen av. Det är halalslakt i Sverige och det är tillåtet. Men det slår ni fast ska förbjudas.

– Ja, absolut. Det är ju förbjudet redan och är något som det finns ett väldigt starkt stöd för hos det svenska folket. Sverige har en av de hårdaste lagstiftningarna i Europa när det gäller det här. Det som är legio bland muslimer i världen är att man slaktar obedövat.

Men halalslakt med bedövade djur är tillåtet i Sverige. Eller?

– Ja, det är tillåtet. Men halalslakt så som en majoritet av världens muslimer praktiserar det, det är ju halalslakt av obedövade djur och det är inte tillåtet och det ska inte vara tillåtet.

Men halalslakt är inte tillåtet i Sverige när det handlar om obedövade djur. Så då stämmer ju inte riktigt det påståendet. Eller det är halalslakt enligt omvärldens diskussion ni menar?

– Normalt sett brukar man ju förhålla sig till det som är vanligast när man diskuterar ett begrepp, inte det som är undantaget.

Niqab och burka kommer också förbjudas. När ska det ske?

– Redan i dag är det ju så att möjligheten att bära heltäckande slöja är ju delvis begränsad i det offentliga rummet. Vi har sett fall där man inom olika utbildningar, till exempel förskolläraryrket, har nekat sökande plats därför att det har inte ansetts vara förenligt med yrkesrollen att ha heltäckande slöja. Vi har sett flera fall inom vården där man nekat arbetssökande därför att man har inte ansett det vara förenligt med yrkesrollen att ha heltäckande slöja.

– Vår bedömning är ju att den här tendensen kommer att stärkas framöver. Det finns ett starkt stöd bland svenska folket för ytterligare begränsningar av heltäckande slöjor. Tendensen i Europa är att fler och fler länder begränsar heltäckande slöja i det offentliga rummet av olika skäl.

– Det är en bedömning som vi gör att det kommer att bli ytterligare begränsningar i Sverige framöver.

Det skriver ni ju inte. Ni skriver att det kommer bli förbjudet.

– Ja, det är ju futurum. Vår bedömning är att det kommer bli mer begränsningar när det gäller det, ja.

Ni undertecknar det här flygbladet med Sverigedemokraterna, SD-kvinnor och svenska folket. Vilka är svenska folket i det här sammahanget?

– Vår bedömning är att merparten av den informationen och de påståenden som finns med i det här flygbladet är någonting som det finns ett majoritetsstöd för hos det svenska folket.

– När det handlar om motverkande av månggifte, jämställdhet mellan könen till exempel. När det handlar om påståendet att flyktingar framöver kommer börja skickas tillbaka om konflikten lugnar ner sig. Nu har ju alla partier utom Vänsterpartiet tagit ställning för temporära uppehållstillstånd. Det innebär ju att flyktingar, eller asylsökande eller asylanter, kommer att tryckas tillbaka när läget har lugnat sig i det land de kommer ifrån.

Men tror ni att hela svenska folket som en man eller kvinna skulle skriva under det här flygbladet?

– Jag tror att det finns väldigt få frågor eller flygblad där man skulle kunna få varenda människa i ett land att skriva under.

Men ni skriver under med svenska folket.

– Ja, vår bedömning är att en majoritet av svenska folket står bakom de här sakerna som jag räknade upp. Motverkning av tvångsäktenskap, till exempel. Temporära uppehållstillstånd som nu alla partier utom Vänsterpartiet står bakom, bibehållet förbud mot obedövad slakt av djur och så vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista