El Salvador splittrat av korruptionen

10 min

Händelserna i Guatemala nyligen då presidenten tvingades avgå efter en omfattande korruptionsskandal, har nu börjat smitta av sig på grannländerna. I både Honduras och El Salvador har demonstranter krävt att politikerna inrättar internationella kommissioner som utreder misstänkt korruption, precis som Guatemala gjort. Hör Ekots Latinamerikakorrespondent Lotten Collins reportage från El Salvador.

Paul Steiner tar upp mobilen för att spela en hiphop-låt från sitt facebookkonto, men det går dåligt. Vi går ut på universitetets innergård där mottagningen är bättre.

"Bort med korruptionen, bort med straffriheten, vi är trötta på att sanningen göms undan, att politikerna fyller sina fickor med våra pengar" rappar hiphopgruppen Mentalirap i låten, där Paul Steiners och andra korruptionsaktivisters röster också hörs.

Paul Steiner är en av initiativtagarna till gruppen "Democracia Limpia", som betyder "ren demokrati" på spanska. Det var hans idé att producera en hiphoplåt, för att "väcka ungdomarna" som han uttrycker det.

- Man måste prata med ungdomar på ungdomars vis, säger Paul Steiner, som själv är en snart 60-årig konsult som tidigare jobbade åt Margret Thatcher. Det här är ingen förändring som man åstadkommer över en natt. Jag tror varken jag eller Eduardo kommer leva den dag El Salvador har en verkligt ren demokrati utan korruption, säger Paul och pekar på sin aktivistkollega Eduardo Lovo.

Vi går in i universitetssalen där Paul Steiner ska hålla ett föredrag för juridikstudenter. Eduardo slår sig ner på första bänkraden medan salen fylls på med ungdomar.

- Korruptionsskandalen och dom efterföljande demonstrationerna i Guatemala har påverkat både El Salvador och Honduras. Men även andra händelser, som mutskandalen kring Fifa, har gjort att medvetenheten om korruption ökat, säger Eduardo Lovo.

Han vill att El Salvador inrättar en internationell korruptionskommission, precis som i grannlandet Guatemala.

- CICIG har gjort underverk för Guatemala. Vi behöver en likadan kommission här i El Salvador, säger Eduardo Lovo, innan han blir avbruten av att föreläsningen drar igång.

CICIG är namnet på den FN-stödda kommission som tidigare i år avslöjade en omfattande korruptionshärva inom tullmyndigheten i Guatemala. CICIGs största biståndsgivare är Sverige, vilket blev kontroversiellt när avslöjandena började hota dåvarande president Otto Perez Molina. Han hävdade att utländska krafter försökte störta regeringen. Men den avgörande rollen spelades av miljoner unga guatemalaner som protesterade i veckor, och till slut tvingade presidenten att avgå.

Ganska snart hördes krav på en salvadoransk motsvarighet till CICIG. Margarita Escobar stannar till i trappen och hälsar på ett par kolleger. De skvallrar en stund om korruptionsanklagelser mot den nya riksåklagaren, innan Margarita visar in mig i sitt arbetsrum.

Margarita Escobar är kongressledamot för högerpartiet ARENA, som styrde El Salvador från slutet av inbördeskriget 1992 till 2009, då den före detta gerillans vänsterparti FMLN vann valet. Hon har lagt fram flera förslag på att skapa en salvadoransk korruptionskommission, utan resultat.

- Jag har inte fått nåt gehör för att skapa en kopia av CICIG i El Salvador. Regeringspartet FMLN som har majoriteten i kongressen verkar inte ens vilja diskutera korruption, säger Margarita Escobar.

Men, invänder jag, om det inrättas en kommission som börjar undersöka politiker som misstänks ta emot mutor, då kan ju det drabba även ditt parti ARENA?

- Vi i Arena är öppna för granskning. Mutor tas emot av personer, inte av institutioner, säger Margarita gång på gång under intervjun.

Det finns en anledning till att hon upprepar det: partiet ARENA är nämligen indraget i en mängd korruptionsskandaler. Bland annat sitter den före detta presidenten Fransisco Flores i husarrest anklagad för att ha snott pengar som skulle ha gått till jordbävningsoffer.

- Flores kommer få sitt fall prövat i domstol, och vi i Arena välkomnar det. Frågan är varför regeringen verkar så rädd för att inrätta en internationell korruptionskommission. FMLN hävdar att det skulle bryta mot suveränitetsprincipen, men det är ju bara en bortförklaring. I själva verket är de rädda för en oberoende granskning, säger kongressledamoten Margarita Escobar.

Men det är kanske inte så konstigt att utländsk inblandning är känsligt i Centralamerika, just för att den sällan varit oberoende. USAs aktiva roll under kriget i El Salvador, stöd för militärdiktaturen i Guatemala och support till kuppmakarna i Honduras 2009 är bara några exempel. Från vänsterregeringen FMLNs sida ses korruptionsdebatten som ett förtäckt försök till statskupp, eller i alla fall som ett sätt att försvåra skattehöjningar med argumentet att pengarna bara går ner i politikernas fickor. Det säger El Salvadors justititeminister Benito Lara.

- I samband med fredsavtalet 1992 så stärktes El Salvadors institutioner, och vi behöver inte någon internationell korruptionskommission. Vi är inte i Guatemalas situation, säger Benito Lara, som tar emot mig en solig eftermiddag i sitt arbetsrum på justitieministeriet.

Han hävdar att högern bara försöker använda korruptionen som en hävstång för att återta makten.

– Den som har anklagelser att rikta mot vår regering kan gärna få lägga fram dessa hos åklagarmyndigheten. Vi har sagt från dag ett att vi ska bekämpa korruptionen, säger justitieminister Benito Lara.

Och det är väl det som är själva haken: Det finns inte lika många tydliga korruptionsfall i El Salvador som i grannlandet Guatemala, där bevis från avlyssnade telefoner gjort att både den förre presidenten och flera ministrar nu sitter häktade. I El Salvador, däremot, har de stora protesterna uteblivit, och försöken att få igång ungdomen med hjälp av hiphop har än så länge inte gett resultat.

Är det ett bevis på att dom inhemska institutionerna fungerar bra, så som justitieministern vill göra gällande, eller snarare ett bevis på att dom fungerar så dåligt att fallen inte ens nåt allmänheten?

Utanför universitetssalen där föredragen pågår hittar jag Carolina Arias och Yolisa Pitcher. När jag frågar om de studerar på juristlinjen så skrattar de generat. Varför?

- Ja men vårt yrke har ju ett sådant rykte i El Salvador, alla tar för givet att advokater är korrupta. Vi kallas för "Advogangsters", säger Yolisa.

Yolisa och Carolina har smitit ut från korruptionsföreläsningen med de medelålders aktivistmännen som vill väcka ungdomen med hjälp av hiphop. Försöken att få igång engagemanget går trögt, många av åhörarna hänger utanför aulan istället. Alessandra Dubon och David Neri går sista året på juristlinjen. Jag frågar om de tror att korruptionen är lika utbredd i El Salvador som i Guatemala, bara att allmänheten inte känner till den.

- Alla vet att politikerna i El Salvador är korrupta, det är ju uppenbart eftersom de kommer från enkla omständigheter men plötsligt har fina hus och bankkonton i Schweiz, Miami eller Panama, säger Alessandra och David i mun på varandra.

Men ingen av dem har varit ute på de demonstrationer som hittills hållits mot korruptionen, och de tror inte heller att El Salvador kommer följa Guatemalas exempel.

- Vi är så uppdelade politiskt här, alla protester polariseras och blir för och emot regeringen. Så det slutar mest med att vi sitter hemma och skriver på twitter, och det kommer nog inte förändra El Salvador i längden, säger Alessandra Dubon.