Malmömässans lokaler används som sovplatser för asylsökande. Foto: Josefin Modig/Sveriges Radio.
1 av 2
Malmömässans lokaler används som sovplatser för asylsökande. Foto: Josefin Modig/Sveriges Radio.
sovsal
2 av 2
Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio

Malmömässan har blivit övernattningsplats för asylsökande

"Det finns ingen kontroll"
9:59 min

Den 16 november öppnade Migrationsverket i Malmö en tillfällig vänthall för asylsökande i Malmömässan. Här var det tänkt att nyanlända asylsökande skulle vänta tills de kunde bussas vidare till något av Migrationsverkets kontor i landet för att bli registrerade. Men hallen har blivit en övernattningsplats där folk blir kvar i flera dagar eftersom Migrationsverket inte hinner registrera alla asylsökande i samma takt som de kommer. Vår reporter Anna Bubenko var där i förra veckan – hör hennes reportage.

Några hundra meter från tågstationen i Hyllie i Malmö hyr Migrationsverket sedan två veckor lokaler i Malmömässan. De är tänkta som en tillfällig vänthall för asylsökande som ska bussas vidare för att registreras vid något av Migrationsverkets kontor i landet.

Men verket hinner inte med att registrera folk i den takt som de kommer.

– Vi har varit här i två dagar nu. Den tredje är i morgon och jag tror inte att vi får åka då heller, säger Abdulaziz Aboradan från Syrien, som väntar på att få bli registrerad.

Hans fru och två barn kom förra året och finns i Jönköpingstrakten.

Migrationsverket har hyrt 5 000 kvadratmeter inne i mässhallarna. I den stora hallen som är helt utan fönster och där ljuset är tänt dygnet runt får man kryssa fram mellan sovplatserna.

De asylsökande bäddar direkt på golvet med sängkläder de får i Migrationsverkets startväska av plast. En del har heltäckningsmatta under, många har kartongbitar som liggunderlag.

– Vi kan inte duscha och toaletterna är mycket smutsiga, säger Abdulaziz Aboradan.

Från början hyrde Migrationsverket plats för 600 personer här. Det räckte inte och kontraktet utökades till 1 000 platser.

De som vistas här har fått dela på elva toaletter, som från i dag utökas med ytterligare 23 stycken. Det serveras lagad mat tre gånger om dagen. Det finns ett tvättrum där man kan tvätta sig hjälpligt.

– Det är inte hållbart. Absolut inte, säger Sonny Johansson, som är Migrationsverkets platsansvarige.

Ambitionen är att ingen ska vänta längre än ett dygn här, men de som har väntat längst har varit här i fyra-fem dygn. Barnfamiljer och de som kan ordna boende själva efter registreringen får åka först.

Migrationsverket planerar att öppna ett ankomstcenter nära Malmös centralstation där man också ska kunna registrera asylansökningar, men det kan dröja till efter nyår innan det är klart.

Det är fortfarande oklart var de asylsökande ska kunna vara efter onsdag, när kontraktet för mässhallarna löper ut. Bristen är stor på sovplatser för de som kommer.

Enligt Sonny Johansson skulle Migrationsverket behöva ett nytt stort ankomstboende, liknande det som redan finns på Jägersro i Malmö.

– Vi hade behövt jättemycket av de resurserna, javisst.

Med 800 till 1 000 platser?

– Det hade nog inte räckt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".