Ahmed al-Mullahs. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.
1 av 2
Ahmed al-Mullahs. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.
Reem al-Bayyat. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.
2 av 2
Reem al-Bayyat. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.

Konstnärer lever farligt i Saudiarabien

6:33 min

Konstnärer och dissidenter lever farligt i det konservativa islamiskstyrda Saudiarabien. Senast i november dömdes poeten Ashraf Fayad till fängelse och 800 piskrapp för att ha smädat islam. Men i hemlighet fortsätter konstnärer, poeter, och filmmakare sitt arbete. Nästa år hoppas poeten Ahmed al-Mullah kunna ordna staden Dammams tredje filmfestival, trots att biografer är förbjudna i landet. Lyssna på Ekots Mellanösternkorrespondent Nivette Dawods reportage.

Allt är osäkert inför filmfestivalen i Dammam. Trots att det är tredje året den ska arrangeras. Poeten Ahmed al-Mullah berättar att han hoppas att den blir av i mars.

– Första gången ordnades den 2008. Sen stoppades den. Inte av oss alltså. Dom stoppade den, säger han.

Dom, säger han, men blir aldrig riktigt specifik vilka dom är. Kanske är det den saudiska regeringen han menar, det råder ju trots allt förbud mot biografer i Saudiarabien.

Eller om det är religiösa polisen, som talar om för kvinnor och män på gator och i hemmet att följa islamiska sharialagar och regler. Eller så kanske det är kungen Salman i egen hög person, eller någon av hans prinsar, som har lagt sig i.

Ahmed al-Mullah har inget riktigt svar. Men han säger att han hoppas att alla papper ska vara inskickade, och att han pratat med rätt personer på rätt myndigheter. I så fall så blir det en filmfestival i mars.

I bokhyllorna i Ahmed al-Mullahs hem i staden Qatif, utanför Dammam, står hans diktböcker. Böcker som han har varit tvungen att trycka i Libanon, eftersom de skulle ha censurerats, eller aldrig ens getts ut, i Saudiarabien.

På väggarna hänger tavlor, som hans fru Reem al-Bayyat har målat. Konst som aldrig skulle kunna ställas ut på ett saudiskt galleri.

– Jag ställde ut en del av min konst för ett år sen. Men inte allt, förstås. En del bilder är förbjudna, där jag målat kvinnokroppen, med bröst, och nakna ben, säger Reem al-Bayyat.

– Hälften-hälften, säger hon, om hur mycket av konsten hon kan ställa ut, och hur mycket som för alltid kommer att få stanna inomhus, upphängt på parets väggar i huset i Qatif.

Hon säger att hon alltid måste tänka efter, och välja vilka av hennes verk som hon kan visa för andra. Inte ens den närmsta familjen får se allt.

– Men, ärligt talat, jag respekterar det. Jag kan inte förändra vad människor tycker. Men jag kan försöka förstå dem, säger Reem al-Bayyat.

Hon är uppvuxen med konservativa, mycket religiösa föräldrar, och säger att hon aldrig skulle vilja såra dem med sin konst. Trots att ett av de bästa motiven hon vet är den avklädda kvinnokroppen.

Både Ahmed al-Mullah och Reem al-Bayyat beskriver sin tillvaro som konstnärer i Saudiarabien som att leva i ett fängelse.

– Det finns inget normalt liv här, säger de. Ingen vågar uttrycka sig, eller vara sitt riktiga jag där ute, i offentligheten.

För trots att de konservativa sharialagarna i landet börjar luckras upp, är det fortfarande en ständig risk att uttrycka sig fritt i Saudiarabien.

Staten har avrättat 152 personer bara under 2015, det högsta antalet på 20 år enligt Amnesty. Och flera kända bloggare, poeter och aktivister sitter fängslade och har dömts till piskstraff.

Den nyligen prisade aktivisten Raif Badawi är en av dem. Han har just börjat hungerstrejka efter två år i fängelse.

Den palestinske poeten och konstnären Ashraf Fayad är en annan. Han har just dömts för att ha hädat mot islam i bland annat en poesibok som han skrev, för tio år sedan.

Ahmed al-Mullah har följt båda fallen, och skrivit dikter till sin kollega Fayad.

– En domstol ska inte bedöma poesi. I så fall får domstolen döma alla poeter i världen för deras dikter. Om de dömer honom kan de lika gärna döma oss allihop, säger han.

Reem al-Bayyat säger att hon, ja alla konstnärer, är vettskrämda över domen mot Ashraf Fayad.

– Hände det honom kan det hända oss alla, säger hon.

Men, att lämna landet, har aldrig fallit henne in.

– Det skulle vara som ett nytt fängelse, att lämna sitt hem. Alla konstnärer som har gjort det, som jag har sett, som lämnat sina hemländer för att söka friheten. Jag tror inte att någon av dem har hittat sig själva riktigt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista