Valsedlar i en vallokal på Södermalm. Foto: Jessica Gow/Scanpix
Valsedlar i en vallokal på Södermalm. Foto: Jessica Gow/Scanpix
STUDIO ETT TISDAG 5 JANUARI

Debatt: Borde 16-åringar få rösträtt?

Hör 16-åringar om rösträtt och debatt med regeringens utredare
12 min

Regeringens utredare Olle Wästberg tycker att 16-åringar borde få rösta i kommunalvalet. Men är man mogen nog i den åldern? Det tycker inte KU-ordförande Andreas Norlén, i Studio Ett:s debatt.

Snart kommer regeringens utredare att lägga fram ett förslag om att låta 16-åringar rösta i kommunvalet. Han har ändrat ståndpunkt efter att ha undersökt hur det fungerar i andra länder som testat.

– Det har varit en kunskapsresa. I inget fall där man har lägre rösträttsålder vill man gå tillbaka till 18 år, säger Olle Wästberg.

Men KU-ordförande Andreas Norlén tycker inte att det är läge att ändra rösträttsåldern.

– Frågan prövades 2008 och alla riksdagens dåvarande partier var överens om att inte klippa kopplingen mellan myndighetsåldern 18 år och rösträttsåldern.

Enligt Olle Wästberg kan en sänkt rösträttsålder vara ett sätt att öka ungas politiska delaktighet.

– Vi vet att unga är underrepresenterade i politiken överhuvudtaget. Det som har visat sig, speciellt från Norge, är att den lägre rösträttsåldern leder till att unge kommer in i röstvanan och i högre grad röstar, säger han.

Anders Norlén tycker att det finns anledning för Sverige att gå före i frågan om rösträtt för 16-åringar.

– Rent intuitivt förstår de flesta av oss att det är en rätt stor skillnad mellan de uppsatser man skriver på högstadiet och de man skriver när man är på väg att lämna gymnasiet. Det sker en stor mognadsresa.

– 18 år är en rätt så väl avvägd gräns, tycker jag, säger Anders Norlén KU-ordförande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".