närbild på kvinna klädd i svart/vit palestinasjal i utomhusmiljö
1 av 3
Lina Ben Mhenni, bloggare och aktivist. Foto: Johan-Mathias Sommarström/Svergies Radio
närbild på en man och en kvinna framför en vägg av mosaikkonst
2 av 3
På plats i Tunisiens huvudstad Tunis finns Cecilia Uddén och Johan-Mathias Sommarström. Foto: Sveriges Radio
Men Joma ska du verkligen äta ögat? Fårskalle i medinan i Tunis. Foto: Sveriges Radio
3 av 3
Men Joma ska du verkligen äta ögat? Fårskalle i medinan i Tunis. Foto: Sveriges Radio

Tunisien fem år efter Ben Ali´s fall

Cecilia Uddén och Johan-Mathias Sommarström rapporterar från Tunis
26 min

Tunisien har hyllats som det lysande undantaget av länderna i den "Arabiska våren", men hur mår landet egentligen? Cecilia Uddén och Johan-Mathias Sommarström har träffat tunisier vars drömmar krossats och andra som fortfarande har hoppet kvar. Hör om den unge populäre rapparen som rökte hasch, dömdes till fängelse, hjärntvättades och åkte till Syrien. Se videoklipp med rapparen som blev IS-jihadist. Hör även fembarnspappan som lurar turister och beklagar sig över att det inte längre finns några turister att lura. Och dessutom nobelpristagare och analytiker som ger sin bild av Tunisien i dag, fem år efter revolutionen.

Det har gått fem år sedan Tunisiens president Ben Ali flydde efter veckor av protester och demonstrationer. Turistnäringen har krossats av terrorismen, ekonomin har rasat och arbetslösheten stigit. Unga män beger sig till Syrien, Irak och Libyen för att ansluta till IS och al-Qaida, andra drömmer om ett liv i Europa. Revolutionen var för de gamla, vi unga har det som innan säger många unga i Tunisien.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".