Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Tuff ekonomi kväver tunisiers hopp

Terrordådens konsekvenser och rekryteringen till IS
8:51 min
Alaya Allani, terrorexpert Tunisien. Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio.
1 av 2
Alaya Allani, terrorexpert Tunisien. Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio.
Hechem Laameri, journalist och tidigare aktivist. Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio.
2 av 2
Hechem Laameri, journalist och tidigare aktivist. Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio.

I Tunisien har en av de viktigaste näringarna, turistindustrin, slagits i spillror efter förra årets terrorattacker som riktats mot turismen. Terroristexperter är överens om att det fortfarande föreligger ett terrorhot mot landet. Samtidigt har Tunisien varit ett av de länder i världen varifrån flest extremister åkt för att strida med IS och al-Qaida i bland annat Irak och Syrien och när de återvänder kommer nya hot mot Tunisien. Reportage av Johan-Mathias Sommarström.

Autentiska ljud från terrorattacken i Sousse i juni. 38 människor dödades när en ensam gärningsman attackerade solande och badande turister på stranden och ett hotell.

Bara några månader tidigare hade över 20 människor dödadats i en attack mot Bardomuseet i Tunis.

Händelser som gör att turistorternas stränder sedan dess legat i det närmaste orörda.

Det senaste årets terror har förändrat självbilden i Tunisien berättar journalisten och tidigare aktivisten Hechem Laameri.

- Det förändrade mentaliteten. Från ben Alis fall 2011 till förra året skedde det attacker men de var då riktade enbart mot poliser och militärer. Förra året när turister istället blev mål för attacker började folk här fundera över sin egen inställning och hur man agerat.

Vad han menar är att det på ett sätt fanns en gynnsam miljö för extremister att frodas i. Många tog inte avstånd från attacker mot polis och militär utan såg dessa attacker mer som rättfärdigade repressalier mot en kår som utnyttjat sin makt till korruption, tvivelaktiga gripanden och tortyr och misshandel. En hel del såg attackerna som ett sätt att hjälpa landet. Men när attackerna förra också riktades mot oskyldiga turister som med sin närvaro och sina pengar på ett sätt hjälpte Tunisien, blev det som en aha-upplevelse för många.

- De är oskyldiga som kommer hit och som hjälper oss genom att spendera pengar och locka hit andra turister. Så när extremisterna, terroristerna, började attackera dem började folk fundera på om extremisterna verkligen försökte hjälpa landet.

- I början var det för att hjälpa människor men nu är det för att skada människor. Turistsektorn har skadats rejält, under två-tre månader kom knappt en enda turist. Även dem som står bakom extremisterna har drabbats genom att familjemedlemmar blivit av med sina jobb och de har fått sämre ekonomi, så det har förändrat mycket.

I den gamla Medinan i Tunis, vars smala gränser och stenhus finns uppsatta på Unescos världsarvslista, är det fortfarande liv. Men det är långt ifrån hur det såg ut förut. Det är inga utlänningar här längre, inga turister. Det är nästan uteslutande tunisier. Handlarna säljer inte lika mycket längre och om de får en vara såld så är det till tunisier, vilket innebär att de inte får lika bra betalt för varan.

Det är samma sak i den annars turistlockande orten Sidi Bou Said vid havet, där är sju av tio butiker nu tomma.

- Åk till Sidi Bou Said och se efter själv i Souken. Sju av tio har stängt, det finns familjer som inte jobbar längre, de har ingen inkomst eftersom de inte kan jobba mer, de har ingenting längre.

Terrorismen har slagit hårt och risken finns att det utförs fler attacker. Efter dådet mot Bardomuseet i våras träffade jag Alaya Allani. Expert och rådgivare åt regeringen i terror- och salafismfrågor. Då varnade han för fler attacker något han fick rätt i. Han kommer med samma varning nu. Orsaken säger han, är de många "sovande" terrorcellerna som finns i landet.

- Att det finns så många vilande terrorceller beror på en rad faktorer som sociala och ideologiska. Men det beror också på att vår revolution är ofärdig. Revolutionerna i Tunisien, Egypten och Libyen handlade bara om att förändra det politiska systemet. Man glömde bort det kulturella och ideologiska systemen, det finns ingen vision eller strategi för att förbättra det sociala och ekonomiska samhället tillexempel.

Det finns en rad förklaringar till varför terrorismen ökat i Tunisien. Det handlar om ideologiska faktorer, om religion, om brustna drömmar, fattigdom men också om geografi, närheten till ett kaotiskt Libyen.

En annan anledning till varningsflagg är de extremister som återvänder från strider i Syrien, Irak och grannlandet Libyen.

Mellan 3 och 4000 har rest för att ta värvning av al-Qaidagrupper eller IS, av dessa har omkring 600 kommit hem igen och utgör naturligtvis en fara.

De som kommer hem fängslas men från fängelser kommer rapporter om att dessa jihadister lyckas övertyga, eller hjärntvätta, vanliga unga kriminella.

Vi har till exempel hört om hur sekulära ungdomar som åkt fast för droganvändande omvänds av salafister i fängelset- och när de kommer ut reser de till Syrien, Irak eller Libyen för att ta värvning av IS eller al-Qaida.

En självklar lösning vore såklart att inte sätta extremister i samma fängelser som vanliga kriminella. Ett förslag som Alaya Allani framfört till regeringen och som han tror kommer att beslutas inom de närmaste månaderna.

Men han vill inte stanna där.

- Vi måste införa ett rehabiliteringsprogram, vi måste behandla alla fall enskilt och diskutera med dem. Det gäller att göra dem ofarliga genom t.ex. undervisning i samhällskunskap och religion och psykologisk hjälp. När de är klara med det kan de ingå i sociala projekt eller själva starta projekt för att kunna sysselsätta sig själva.

Alaya Allani tror att det skulle kunna gå att komma tillrätta med hotet från hemkommande jihadister med ett sådant här rehabiliteringsprogram.

- Jag tror att det här är det bästa sättet att få bukt med problemet med terrorism och återvändande jihadister till Tunisien.

Tillbaka till turistindustrin, det som skulle kunna vara ett framtidshopp för Tunisien. Hechem Laameri är bekymrad säger han, över att ingen vill besöka Tunisiens Medelhavsstränder, ökensamhällen och kulturlandskap längre. Och han tror att det kommer att ta lång tid tills turisterna vågar sig tillbaka.

- Det kommer att ta år. Men vi hoppas såklart att det ska förändras snabbt, för vårt land stödjer inte terrorister, vi kommer inte tillåta terrorister att husera här. Även om vi aldrig gjort det är det hög tid att sätta stopp för det nu.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".