närbild på sydafrikansk man i svarta glasögon, parkmiljö
1 av 3
"Jacob Zuma måste bort!" Zwelinzima Vavi är en tungviktare i sydafrikansk politik. Tidigare var han ordförande för det största fackförbundet i landet, Cosatu. Nu är han en av president Zumas främsta kritiker och en av frontfigurerna i kampanjen #ZumaMustFall. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio
kravallpoliser i skugga under ett stort träd
2 av 3
Kravallpolisen på plats vid en demonstration mot studieravgifterna på Witwaterstrand-universitetet i Johannesburg. #FeesMustFall är bara en av flera sociala proteströrelser som visar på det ökade missnöjet i Sydafrika. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio
Sydafrikas president Jacob Zuma. Foto: Jekesai Njikizana/TT
3 av 3
Sydafrikas president Jacob Zuma. Foto: Jekesai Njikizana/TT

Han kräver president Zumas avgång

"ANC tjänar inte folket"
6:57 min

Kritiken växer mot Sydafrikas president Jacob Zuma, även bland tunga namn inom ANC. En kritisk röst är Zwelinzima Vavi, tidigare ordförande för det mäktiga fackförbundet Cosatu, som menar att Sydafrika riskerar att bli "ett nytt Zimbabwe", med en ekonomi i fritt fall. Vår Afrikakorrespondent Richard Myrenberg har träffat honom.

Utöver att landets ekonomi befinner sig i kris, delvis på grund av hans beslut att sparka finansministrar, så anklagas Zuma också för att undergräva landets institutioner och för att låta korruptionen sprida sig inom den politiska eliten. Häromdagen gick en av Mandelas närmaste, ANC-veteranen Denis Goldberg ut i en intervju och sa att hela ANC-ledningen bör bytas ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".