Torget Majdan i Kiev. Foto: TT
1 av 6
Torget Majdan i Kiev. Foto: TT
Majdans kvinnor försökte förmå kravallpolisen Berkut att byta sida under Majdanprotesten för två år sedan. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
2 av 6
Majdans kvinnor försökte förmå kravallpolisen Berkut att byta sida under Majdanprotesten för två år sedan. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
Kravallpoliserna i styrkan kallad Berkut bildade kedja upp mot parlament och administrationsbyggnad i januari för två år sedan. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
3 av 6
Kravallpoliserna i styrkan kallad Berkut bildade kedja upp mot parlament och administrationsbyggnad i januari för två år sedan. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
Kravallpolisen Berkut under protesterna. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
4 av 6
Kravallpolisen Berkut under protesterna. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
Här på Majdan slog kravallpoliser sovande studenter för mer än 2 år sen. Ingen har straffats för det än idag. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
5 av 6
Här på Majdan slog kravallpoliser sovande studenter för mer än 2 år sen. Ingen har straffats för det än idag. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
Katja Butko var med och grundade proteströrelsen Automajdan, som nu kämpar mot korruption. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
6 av 6
Katja Butko var med och grundade proteströrelsen Automajdan, som nu kämpar mot korruption. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.

Majdanprotesterna - fortfarande ingen inför rätta

8:47 min

Över två år har gått. Fredliga demonstrationer övergick i allt mer våld sedan kravallpoliser en natt slog till mot sovande studenter. Sedan dess har många myter skapats. Ukrainska dokumentären "Winter on fire" som är Oscarsnominerad är en god dokumentation av det som hände. Men trots att filmen visar tydligt vilka förövarna var har ännu ingen ställts inför rätta. Över 100 dödades och tio gånger fler misshandlades svårt. Reportage av vår korrespondent Maria Persson Löfgren

– Vad gör ni? Vad gör ni grabbar, detta är min fru.

De förtvivlade ropen kommer från Julia Volkova och Denis Serhijenko. Deras videokamera på instrumentbrädan i bilen registrerar tydligt händelsen för två år sedan.

De var på väg hem i bilen tillsammans med några andra demonstranter från gruppen Automajdan. Men de prejades av vägen av poliser från kravallstyrkan Berkut tillsammans med vanliga trafikpoliser.

Polisen slog på bilarna och tvingade ut alla på vägen där misshandeln fortsatte innan männen greps och fördes till Marinskijparken i centrum av Kiev.

Den här händelsen för exakt två år sedan där obeväpnade Majdananhängare från Automajdanrörelsen misshandlades och hölls fångna i två veckor har fortfarande inte utretts.

Det vill säga ingen av poliserna har ställts inför rätta eller straffats. Trots att Automajdan har flera bevis på vilka de var och vad de hette.

I den Oscarsnominerade ukrainska dokumentären Winter on Fire berättar Denis hur han försökte få hjälp från passerande trafikpolis "Gai".

– Hjälp oss de dödar folk, men trafikpoliserna vände bara ryggen till och låtsades som ingenting, säger han.

Idag två år senare kämpar Automajdan fortfarande för rättvisa, Katja Butko säger att de har alla detaljer som behövs egentligen:

– Vi vet det, vi har efternamn, förnamn och vilka som var där. Men ingenting händer, ingen har fängslats, några få har beordrats att stanna hemma och inte lämna Ukraina, men de flesta är helt fria, säger hon.

Automajdan är idag en fristående organisation som kämpar mot korruption och för ett förändrat rättssystem.

– Våra regler säger att vi måste vara oberoende och inte kopplade till regeringen eller några oligarker. En del av de frivilligorganisationer, som bildats här har kopplingar till regering, politiker eller de rika oligarkerna. Men vi vill inte det, säger hon.

Många av dem som deltog i Majdanprotesten och som var med och fällde president och regering i februari 2014 fortsätter idag genom olika organisationer att kräva ett korruptionsfritt Ukraina, en del som politiker i ukrainska parlamentet och en del i olika typer av organisationer.

Automajdan blev kända för att deras protest gjordes i bilkolonner. De körde ut till expresident Janukovytj enorma residens utanför Kiev och de körde till olika städer över hela landet.

När de försökte köra till Charkiv för att hjälpa Majdanrörelsen i Ukrainas andra stad när protesterna där urartat i våld blev de stoppade av polisen:

– Milisen släppte inte fram våra aktivster till Poltava och Charkiv, de åkte alla utan vapen och som patrioter, men de stoppades och blev svårt misshandlade av polisen, berättade en av Automajdanaktivisterna för mig då i Kiev.

– De stoppar inte titusjki eller Janukovytjs anhängare. Alla vi som samlats är här för att göra Ukraina bättre, vi vill ha ett europeiskt Ukraina inte det sovjetiska korrupta. Det spelar ingen roll vad vi kallar oss, sa Kirill Marlinskij då i januari.

Idag fokuserar aktivisterna på att förnya statsapparaten i allmänhet och polisen i synnerhet. I Kiev, Lviv, Dnepropetrovsk och Charkiv finns en ny polisstyrka, som det skämtas mycket om, eftersom deras uniformer och bilar liknar poliserna i filmen Polisskolan, men poliserna har med tiden vunnit respekt för hur de hanterar potentiella brottslingar.

En rad youtubefilmer visar hur potentater stoppats för olika mindre föreseelser och sin vana trogen, trott att de antingen kan använda sitt namn eller en muta för att ta sig ur situationen, men med de nya poliserna har det inte gått.

Fler ska ingå i denna reformerade polisstyrka och även gamla poliser kan söka.

– Vi har en form av attestering av nya poliser, vi sitter med i kommittéer som ska värdera dem som söker. Varje dag kommer gamla kravallpoliser från Berkut för att söka till nya polisen. Våra aktivister frågar dem: vad gjorde du under Majdan och alla säger: nej jag var inte där på Majdan, utan satt hela tiden på polisstationen eller vår bas, berättar Katja.

Ingen vill erkänna att de haft någon aktiv roll i att stoppa demonstranter eller att de brukat våld mot demonstranterna.

Kommittéernas bedömningar av poliser diskuteras intensivt på ukrainska sociala medier. Aktivister, som deltagit i beslut, publicerar resultaten för att få in synpunkter från andra om polisen i fråga kan misstänkas tillhöra dem som misshandlade eller till och med dödade aktivister.

Katja anser att problemet är bristen på självrannsakan hos de gamla poliserna:

– Vi frågar dem varför behöver Ukraina reformera den gamla polisen då säger alla det är dåliga relationer med folket och vi har haft för låg lön och därför arbetade vi dåligt, men ingen säger ett ord om korruption och ingen vill kännas vid att det fanns korruption i systemet.

– Huvudområdet för korruption är själva rättssystemet, som borde vara det som bekämpar korruptionen, fortsätter Katja. Det är åklagarväsendet, domare och polisen. Vi kämpar för att förändra det och för att stoppa den typ av sabotage, som pågår mot alla försök att skipa rättvisa för offren från Majdan, säger hon.

Det är också när det gäller korruptionen, som Ukraina får mest kritik internationellt. Reformer drar ut på tiden och den nya antikorruptionsbyrån är för tandlös för att verkligen kunna göra skillnad.

– Vi måste lägga skulden på vårt lands högsta beslutsfattare, om riksåklagare Sjokin ville göra något åt saken hade han redan gjort det. Men problemet är inte bara riksåklagaren, utan inrikesministern, premiärministern och presidenten har inte heller tagit sitt ansvar.

– Fisken börjar alltid ruttna vid huvudet, säger Katja och ler milt.

Den typen av anklagelser ökar ju längre det dröjer för rättsapparaten att straffa förövarna från Majdanprotesten. Den ukrainska dokumentären Winter on Fire har redan setts av miljoner genom att rättigheterna såldes till Netflix.

Att se filmen är också att påminnas om hur brutalt demonstrationerna på Majdan slogs ned redan tidigt när studenter låg och sov på Självständighetstorget.

Filmen är ihopklippt av tusentals autentiska videoklipp från då. För dem som var där är den en plågsam bekräftelse av det övervåld, som användes mot obeväpnade demonstranter och faktiskt hur lite av det de satsade sina liv och sin säkerhet på, som faktiskt uppnåtts idag.

Men Katja är ändå optimist:

– För det första finns en positiv förändring i civilsamhället, nu förstår alla ukrainare att de inte ska betala mutor, de måste ändra systemet och börja med sig själva och den nya trafikpolisen är positiv. Det civila samhället är helt nytt och folk förstår att det går att förändra saker.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista