Eliad Moreh-Rosenberg, chef för konstavdelningen på Yad Vashem och curator för utställningen Kunst aus dem Holocaust (Konst från Förintelsen) som visas på historiska muséet i Berlin.
Eliad Moreh-Rosenberg, chef för konstavdelningen på Yad Vashem och curator för utställningen Kunst aus dem Holocaust (Konst från Förintelsen) som visas på historiska muséet i Berlin. Foto: Daniela Marquardt./Sveriges Radio

Förintelsens minnesdag

4:04 min

Världen över högtidlighålls idag minnet av Förintelsens offer. I Berlin visas för första gången av det israeliska dokumentations- och minnescentret Yad Vashems konstsamling. Utställningen Konst från Förintelsen omfattar 100 tavlor som alla har skapats i ghetton och koncentrationsläger. Av de 50 konstnärer som finns representerade i utställningen överlevde bara hälften nazisternas skräckvälde. Konsten utgjorde en viktig drivkraft att vilja leva och överleva, berättar Eliad Moreh-Rosenberg, som har ställt samman utställningen. Reportage av Daniela Marquardt.

Daniela Marquardt om sitt reportage

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista