Brädspelare i sunnikvarter i Beirut. Foto: Katja Magnusson / Sveriges Radio
1 av 4
Brädspelare i sunnikvarter i Beirut. Foto: Katja Magnusson / Sveriges Radio
Sadek-al-Nabolsi-är-shiashek-nära-libanesiska-Hizbollah
2 av 4
Sadek al Nabolsi är shiashek nära libanesiska Hizbollah. Foto: Katja Magnusson / Sveriges Radio
Adiba-som-arbetar-i-en-klädbutik-är-orolig-för-att-spänningen-mellan-Iran-och-Saudiarabien-ska-leda-till-våld-i-Libanon
3 av 4
Adiba som arbetar i en klädbutik är orolig för-att-spänningen-mellan-Iran och Saudiarabien ska leda till våld i Libanon. Foto: Katja Magnusson / Sveriges Radio
Imad Salamey är professor i statskunskap på det libanesisk amerikanska universitetet. Foto: Katja Magnusson / Sveriges Radio
4 av 4
Imad Salamey är professor i statskunskap på det libanesisk amerikanska universitetet. Foto: Katja Magnusson / Sveriges Radio

Maktkamp mellan ärkerivalerna Saudiarabien och Iran

11 min

Efter att Saudiarabien avrättade shialedaren Nimr Nimr, angrep arga iranier Saudiarabiens ambassad i Tehran. Förhållandet mellan länderna är sämre än på länge.

Krisen mellan de två jättarna i Mellanöstern riskerar att få konsekvenser i hela regionen, lilla Libanon är ett av länderna som påverkas. Hör vår korrespondent Katja Magnussons reportage.

På trottoaren i det sunnidominerade Beirutkvarteret Tariq al-Jadideh sitter en grupp män och spelar bräde. De kommer hit varje dag för att utmana varandra. Medan de flyttar runda träbrickor över spelplanen med pärlemorinläggningar så diskuterar de kriserna i regionen, de radar upp krig, konflikter och politisk osäkerhet.

Här i Libanon finns ingen president. Presidentposten har varit tom sedan maj 2014 och i januari misslyckades politikerna för 34e gången med att välja en ny president. Brädspelarna tror att det kommer att dröja länge till.

– Det är stora länder utanför Libanon som avgör om vi får en president eller inte säger en av männen som vill kallas Abu Nidal.

När jag undrar vilka som bestämmer svarar samma man att det såklart är Iran och Saudiarabien.

Brädspelarna befinner sig mitt i en uppdelning som sträcker sig över hela regionen. Om Mellanöstern vore en spelplan så är Iran och Saudiarabien två av de viktigaste spelpjäserna. Ända sedan islams barndom har muslimer varit delade i de två huvudgrenarna sunni och shia.

Shiamuslimska Iran och sunnimuslimska Saudiarabien tävlar om makt och inflytande över Irak, Syrien, Jemen och Libanon. De två ärkerivalerna för krig genom ombud i Syrien och drar i trådar över hela regionen.

Männen vid brädspelet är sunnimuslimer och de oroas över Irans ambitioner.

– Jag ska säga dig en sak, Iran planerar att skapa en stor shiamuslimsk stat från Iran, via Irak, Syrien och Libanon. De vill dela upp regionen, det är deras plan, säger Abu Nidal.

Här i Libanon är politikerna också delade, det ena lägret har stöd av Saudiarabien det andra av Iran.

Skiljelinjerna går ibland genom enskilda kvarter som här i Beirut. Chauffören jag åker med pekar ut gränserna.

– På den här sidan finns sunniområden, på den andra shia, kvarteren delas av armens vägspärr och ett palestinskt läger.

På sunnisidan syns bilder av Libanons förre premiärminister, Rafiq Hariri en byggmogul med nära band till Saudiarabien.

I shiakvarteren finns i stället porträtt av iranska ledare och foton av Hassan Nasrallah, som leder den shiamuslimska milisen Hizbollah- eller översatt Guds parti.

På en restaurang i närheten jobbar shiamuslimske Ahmed. Det är ett kvarter mellan honom och brädspelarna, men de har helt olika syn på vem som är det största hotet i regionen, Ahmed fruktar Saudiarabiens politik.

– Så klart vill Saudiarabien inte att Libanon ska få en president, de vill inte att situationen ska bli bra här i Libanon, säger Ahmed.

Han anser att Iran däremot stabiliserar läget i Libanon och grannländerna

– Iran har alltid stöttat Libanon, säger Ahmed.

Vi reser vidare söderut till staden Saida. I stadens största shiamuslimska moské tar sheiken Sadek al-Nabolsi emot, utanför kontoret med rader av böcker och guldbruna gardiner står Hizbollahs och Libanons flaggor bredvid varandra. Sheikens pappa är en av Libanons mest kända religiösa shialedare. Hans bror är rådgivare till just Hizbollahledaren Hassan Nasrallah. När sheiken ritar upp den politiska kartan över regionen är det Saudiarabien som står för problemen.

– Saudiarabien krigar i Jemen, de stödjer beväpnade sunnigrupper i Irak eftersom de inte kan acceptera att Irak styrs av shiamuslimer. Saudiarabien accepterar inte heller att shiamuslimer får rättigheter i Bahrain. Här i Libanon utförs de flesta stora bilbomber och explosioner av grupper som får stöd av Saudiarabien, hävdar sheiken.

I november dödades mer än 40 personer och flera hundra skadades när bomber exploderade i Beiruts södra förorter som domineras av shiamuslimer, det var ett av de allvarligaste attentaten på många år. IS sade sig ligga bakom attacken, men enligt shiasheiken Nabolsi är det Saudiarabien som finansierar grupper som IS.

Men också libanesiska Hizbollah har blandat sig djupt in i kriget i Syrien. Medan sunnimuslimer tagit värvning i rebellgrupper har tusentals Hizbollahmedlemmar mobiliserats till Syrien där de krigar sida vid sida med Assadregimens styrkor. Jag frågar om Hizbollahs kamp i Syrien inte riskerar att skapa motsättningar också i Libanon och regionen?

– Om Syrien hade kollapsat så hade Hizbollah förlorat en av sina största uppbackare säger Sadek al-Nabolsi, men det kanske viktigaste är att Libanon kunde varit utsatt för en storm av IS, Nusrafronten och andra al-Qaidagrupper hävdar sheiken. Om inte Hizbollah hade blandat sig i Syrien så hade terrorister som IS stått vid dörrarna också till Libanons kristna, de hade plundrat och sprängt kyrkor i luften, säger sheiken.

Men om vi tittar på kartan över Mellanöstern, varför är det viktigt att ha ett band mellan Iran, Irak, Syrien och Libanon, frågar jag.

– Det är viktigt för att skydda regionen från att falla sönder totalt, i etnisk och sekteristisk fragmentering, säger sheiken. Utan den här alliansen hade regionen stått inför en helt ny karta och ett massivt kaos tror sheik Sadeq al-Nabulsi.

Splittringen mellan Iran och Saudiarabien märks också på de libanesiska tv-kanalerna, som tydligt sympatiserar med den ena eller den andra sidan, här i en upphetsad debatt om stormakternas inflytande i regionen och över Libanon. Spänningen mellan Iran och Saudiarabien är inget nytt, men nu är det mer infekterat än på länge, säger analytikern och professorn Imad Salamey på det libanesisk- amerikanska universitetet i Beirut.

Kampen mellan Iran och Saudiarabien blir allt värre, anser Imad Salamey och börjar räkna upp exempel. Spänningarna ökar i Jemen, Irak och i Syrien. Det upptrappade läget kommer heller inte hjälpa till att nå en förhandlingslösning på kriget i Syrien tror analytikern.

Framför allt innebär konflikten mellan Iran och Saudiarabien svårigheter i länder som Libanon där sunni- och shiamuslimer lever tillsammans, fortsätter statsvetarprofessorn Imad Salamey. Det försvårar också presidentvalet i Libanon. Den libanesiska presidenten väljs alltid ur den kristna gruppen, men också de kristna är splittrade för och emot Iran och Saudiarabien.

– Libanon kommer inte att få någon president snart. Det kommer att fortsätta vara ett maktvakuum, säger Imad Salamey.

Bägge sidor och framför allt Iran försöker koppla ihop presidententvalet i Libanon med den syriska presidentens Assads öde. Iran vill förhandla samtidigt med Saudiarabien om en president i Syrien och i Libanon tror professor Salamey.

Kontroverserna mellan Saudiarabien och Iran har skapat starka diplomatiska svallvågor i hela regionen, men även om spänningen stiger också i Libanon så har det inte lett till en explosion av våld, eftersom bägge sidor skulle förlora på en våldsam konflikt här i Libanon säger Imad Salamey.

Tillbaka hos brädspelarna i sunnikvarteret i Beirut. I områden som det här i gränslinjerna mellan sunni- och shiakvarter finns ändå en viss oro för att konflikten ska spilla över också till Libanon. Intill brädspelarna jobbar Adiba i en klädaffär.

– De flesta är faktiskt rädda att spänningen ska utvecklas till våld och bråd. Hittills har bägge sidor försökt lugna ner situationen, men vad händer när de inte gör det längre, undrar Adiba.

Själv undviker hon varje frö till konflikt, hon som sunnimuslim har en shiamuslimsk väninna, de ses varje dag, men de pratar aldrig politik.

– Då blir vi bara ledsna och arga säger hon, men egentligen tycker vi i folket om varandra, det är politikerna som gör att vi bråkar säger Adiba. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista