Id-kontrollerna på Kastrup har funnits i en månad nu. Hur länge blir dom kvar, undrar många?
1 av 4
Id-kontrollerna på Kastrup har funnits i en månad nu. Hur länge blir dom kvar, undrar många? Foto: Samuel Larsson/Sveriges Radio
Id-kontrollerna väcker fortfarande medias intresse, när makthavarna kommer. Foto: Samuel Larsson/Sveriges Radio.
2 av 4
Id-kontrollerna väcker fortfarande medias intresse, när makthavarna kommer. Foto: Samuel Larsson/Sveriges Radio.
Företagaren Petra Gendt, en av tusentals pendlare med jobbet i Köpenhamn och hemmet i Skåne.
3 av 4
Företagaren Petra Gendt, en av tusentals pendlare med jobbet i Köpenhamn och hemmet i Skåne. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio. Foto: Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio
Migrations- och justitieminister Morgan Johansson får sin legitimation kollad av svensk polis vid ankomsten till Sverige på Malmö Hyllie. Foto: Samuel Larsson/Sveriges Radio.
4 av 4
Migrations- och justitieminister Morgan Johansson får sin legitimation kollad av svensk polis vid ankomsten till Sverige på Malmö Hyllie. Foto: Samuel Larsson/Sveriges Radio. Foto: Foto: Samuel Larsson/Sveriges Radio.
STUDIO ETT TORSDAG 4 FEBRUARI

En månad av flyktingkontroller

21 min

Idag är det en månad sedan id-kontrollerna på Kastrup infördes, i ett försök att minska strömmen av flyktingar till Sverige. Uppmärksamheten var gigantisk i början, men hur stora har följderna egentligen blivit: har antalet flyktingar minskat som regeringen hoppades, och hur stor är den negativa effekten på utvecklingen i öresundsregionen och på tusentals pendlares dagliga tillvaro? 

Hör Anders Danielsson, generaldirektör migrationsverket. Hör även pendlarnas röster vid id-kontrollerna på Kastrup, och samtal med Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunalråd i Malmö, och Johan Wessman, vd på öresundsinstitutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista