vita höghus på rad och moln i skyn
Foto: Tomas Oneborg/TT

Svarthandeln av bostäder breder ut sig över Sverige

”Jag tror trenden med illegal handel kommer fortsätta och flytta till nya orter”
7:45 min

Hyreslägenheter har blivit en handelsvara i Södertälje, Nässjö och flera andra orter runt om i landet. Ahmed från Syrien hittade efter tio månader med uppehållstillstånd äntligen en lägenhet i den lilla orten Malmbäck i Småland. Haken var bara att den kostade 10 000 kronor. Reportage av Karin Wettre, Maria Blomqvist och Alexandra Svedberg.

- Han killen som hade lägenheten ville ha 10 000 svart, men jag har gett honom 8000, berättar Ahmed, som egentligen heter något annat, via tolk.

- Den här killen, hade han bott i lägenheten innan?

- Ja.

- Så han tog pengarna i egen ficka och skrev över kontraktet på er?

- Ja.

Lägenheten på fyra rum och kök ligger i den lilla orten Malmbäck i Småland, mitt i skogen på Krösatågslinjen mellan Vaggeryd och Nässjö. Där bor drygt 1000 personer. Träindustrin har sakta avvecklats, men det finns en livsmedelsaffär och en nybyggd kyrka. För några år sen var det en utflyttningsort, men nu har något hänt; det går uppenbarligen att sälja ett hyreskontrakt i Malmbäck på svarta marknaden idag.

- Det är mycket, 10 000 för lägenhet i en sån liten by.

 Ahmeds fru Rema som berättar att det kan vara svårt att hinna i tid till svensklektionerna i Nässjö när hon ska passa någon buss och åka dom två milen.

Men hur hamnade Ahmed och hans familj från Syrien i lilla Malmbäck? Jo, först kom Ahmed med planen att familjen skulle komma efter. Han placerades på ett anläggningsboende i Vänersborg. Det var sommaren 2014 och gick relativt fort att få uppehållstillstånd. Svårare var det att få tag i bostad, men han lyckades hitta en adress att skriva sig på. Den kostade 500 i månaden. Utöver det betalade han 1500 för en sovplats i en helt annan lägenhet där det ibland bodde uppemot tio personer. Under tiden väntade hans fru och tre barn i ett flyktingläger i Turkiet. Efter tio månader fick han via en kompis reda på att han kunde få köpa kontraktet i Malmbäck och familjen kunde komma.

- I maj 2015 kunde min fru komma hit. Jag hade en kompis i Nässjö som hjälpte mig.

Ahmed och Rema berättar att det finns personer som tjänar pengar genom att agera bostadsförmedlare.

- Det finns folk här som jobbar med det, dom letar efter folk som letar lägenhet och sådana som ska flytta, och så ger dom lite pengar till den personen som ska flytta.

Paret betalar 7000 kronor i månaden till hyresvärden. Mansour Abasi är integrationshandläggare i kommunen, och har förutom ökad svarthandel också lagt märke till att hyrorna höjts under hösten.

- Dom har höjt hyrorna från 4000 till 6000 till exempel. Hyresvärden har höjt. Privata, jag kan inte säga att kommunala gör det men privata gör det, säger han.

Ett annat exempel på misstänkt svarthandel på landsbygden finns i Krylbo i Avesta kommun i Dalarna. I november polisanmäldes en före detta anställd vid ett bostadsbolag för att ha sålt många kontrakt för sammanlagt en miljon. Kontrakten ska ha kostat mellan 8 000 och 10 000 kronor styck. Fallet utreds nu av riksenheten mot korruption.

Christina Hansson är integrationshandläggare inom socialtjänsten i Avesta kommun och berättar att härvan inom det bostadsbolaget har påverkat många personer:

- Jag har hört det. Polisen har väl varit inkopplade och jag vet att det är några som har mist jobbet.

- Och det som har hänt alldeles nyligen är att det bostadsbolaget har upptäckt att det är många som bor i samma lägenheter så att dom har börjat på att byta lås, så folk kommer inte in i sina bostäder.

- Det har lett till att många har blivit utan bostad, både dom som har barn och dom som bor ensamma.

Enligt förundersökningsledaren Hans-Jörgen Hanström så har många förhör nu gjorts och många kommer att göras innan någon eller några skulle kunna åtalas för korruption eller brott mot hyreslagen i fallet i Krylbo.

Även i Örebro har man också märkt av ett ökande antal svartkontrakt. Just nu utreder Örebro Bostäder 200 misstänkta fal, enligt Cecilia Svedin på Örebro Bostäder. Och nu har problemet blivit så stort att man tillsatt en speciell tjänst för att motverka svartuthyrningen.

Även Boverkets analyser pekar på att svarthandeln i många kommuner kommer att öka, speciellt i dom kommuner som många asylsökande och nyanlända själva väljer att bostätta sig i; Avesta och Nässjö tillhör dom. Micael Nilsson är utredare på Boverket och har tittat närmare på bostadssituationen för nyanlända.

- Ju fler människor som konkurrerar om det lilla utbudet som finns, även på landsbygden, så skapar det incitament för att börja ta betalt.

- Vad som har hänt i Nässjö är att man fått ett storstadsproblem i den lilla orten och inom en framtid står man förmodligen med väldigt stora problem med att möta den här utmaningen om man inte gör någonting nu.

- Utvecklingen är väldigt oroande. Att vi missar att människor som har kommit hit nu ska komma in i det här landet och komma i jobb och skapa en ny tillvaro här, missar den chansen eller får den kraftigt fördröjd av att man inte kan lösa detta med bostadsbristen. Och att man lockas in i dom här olovliga svartkontrakten och kanske blir lurad och blir av med pengar. Det känns olustigt att det händer i Sverige 2016.

Även i Södertälje har man sett problemet med att folk lämnar oriktiga uppgifter för att få en lägenhet och att vissa personer skaffar fler lägenheter än vad man behöver.

Men det är svårt att vräka någon som har missbrukat systemet och exempelvis hyrt ut lägenheten svart, menar Joakim Ströberg, marknadschef vid Södertälje kommunala bostadsbolag Telge Bostäder.

– Vi skulle behöva en förändring i lagstiftningen så att vi skulle kunna komma åt de personer som medvetet fuskar med den här typen av affärer, svart andrahandsuthyrning och dylikt för att på det sättet göra det lite mer kännbart att man håller på med någonting man inte ska hålla på med.

Även polisen har sett att allt fler utnyttjar svaga och ägnar sig åt svarthandel av bostäder. Kristian Halldin vid Stockholmspolisens underrättelseavdelning ser ingen lösning på problemet.

–Jag tror trenden med illegal handel kommer fortsätta och flytta till nya orter, drivkraften bakom är att vi fått större befolkning, nu sitter inte alla i bostäder, de kan sitta på flyktingförläggning. Det saknas fortfarande 700 000 bostäder. Det finns all anledning att anta att den illegala handeln kommer att fortsätta.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".