HQ bank
1 av 3
Foto: TT
närbild man i kostym och glasögon
2 av 3
Finansmannen Mats Qviberg. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Claes Aronsson, Sveriges Radio Ekot, november 2014. Foto: Pablo Dalence/Sveriges Radio.
3 av 3
Ekonomireporter Claes Aronsson. Foto: Pablo Dalence/Sveriges Radio
STUDIO ETT TISDAG 9 FEBRUARI

Århundradets finansrättegång mot HQ Bank

Rättegången mot den gamla ledningen i HQ Bank inleds i dag. Tusentals svenska småsparare blev av med sina satsade pengar efter bankens mycket riskfyllda affärer. Hur mycket visste egentligen bankens toppar och hur kunde revisorerna godkänna grovt felaktiga värderingar i banken? Sex år efter kraschen kommer det rättsliga efterspelet bland annat att visa om finanskändisen Mats Qviberg gjort sig skyldig till grovt svindleri. Vår ekonomireporter Claes Aronsson var på plats i rättssalen. Hör också Albin Rännar på Aktiespararna och ekonomijournalisten Emanuel Sidea.

Felaktig bokföring och vilseledande redovisning har lurat småspararna att satsa sina pengar i HQ Bank, menar åklagaren Martin Tidén som gjorde sin sakframställan idag.

Det var under finanskrisen för sex år sen som pengarna plötsligt inte fanns kvar i banken och aktierna förlorade sitt värde. Att HQ Bank gjorde väldigt dåliga affärer, det är åklagaren och försvararen eniga om.

– Det handlar om värdepapper som köptes mot Frankfurtbörsen och de gick åt fel håll ur HQ Banks perspektiv. Det som åklagaren hävdar är att man såg redan tidigt att det var dåliga affärer. Man sminkade bokföringen och enligt åklagaren fortsatte HQ bank att spekulera våldsamt för att försöka vinna tillbaka pengarna, säger Ekots ekonomireporter Claes Aronsson.

Banken förlorade sitt tillstånd och gick i konkurs. Småspararna blev av med sina pengar. En av huvudpersonerna, finansmannen Mats Qviberg, står bland annat åtalad för grovt svindleri och riskerar flera års fängelse.

– Det går inte att säga att man hade kunna göra något annorlunda. Jag tänker aldrig så, det blir löjligt. Gjort är gjort och då får man stå för det, sa Mats Qviberg i P1-morgon i oktober.

Albin Rännar på Aktiespararnas riksförbund, tycker att det viktigaste med rättegången är möjligheten för småsparare är att få upprättelse och den principiella frågan om vilket ansvar en styrelseledamot har för vad som händer i företaget.

– Framförallt vill man få fram sanningen och att det ska vara avskräckande för framtiden. Så här för det inte gå till i börsnoterade företag, säger Albin Rännar.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista