Bonden Simón Medina utanför sina grannars hus i Putumayo. Familjen greps för några månader sedan, anklagad för att ha hjälpt Farc-gerillan. Men Simón Medina säger att både militären och gerillan ofta ber om mat, vatten eller en viloplats och att civilbefolkningen inte kan säga nej.
1 av 3
Bonden Simón Medina utanför sina grannars hus i Putumayo. Familjen greps för några månader sedan, anklagad för att ha hjälpt Farc-gerillan. Men Simón Medina säger att både militären och gerillan ofta ber om mat, vatten eller en viloplats och att civilbefolkningen inte kan säga nej. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Farc-gerillan har bränt ner flera anläggningar intill oljekällor i Putumayo. Bönderna som bor i området säger att de anklagas för att stötta gerillan ifall de klagar på att oljeutvinningen förorenar dricksvattnet
2 av 3
Farc-gerillan har bränt ner flera anläggningar intill oljekällor i Putumayo. Bönderna som bor i området säger att de anklagas för att stötta gerillan ifall de klagar på att oljeutvinningen förorenar dricksvattnet. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Wilmer Madronero är människorättsaktivist i Putumayo, Colombia. Han satt häktad i två år i väntan på rättegång, anklagad för att stödja gerillan. Sedan släpptes han och söker nu skadestånd från den colombianska staten.
3 av 3
Wilmer Madronero är människorättsaktivist i Putumayo, Colombia. Han satt häktad i två år i väntan på rättegång, anklagad för att stödja gerillan. Sedan släpptes han och söker nu skadestånd från den colombianska staten. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.

Colombianska bönder anklagas för att stödja Farc

11 min

Om drygt en månad väntas Farc-gerillan och regeringen i Colombia, skriva under fredsavtalet som gör slut på 60 års konflikt. Men på många håll i landet känns freden fortfarande långt borta. Vår Latinamerikakorrespondent Lotten Collin har besökt den oljerika regionen Putumayo i södra Colombia, där myndigheterna på senaste tiden fängslat bönder och människorättsaktivister som anklagas för att ha samröre med Farc-gerillan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista