Glas, kaffekoppar och matrester på tallrik står på ett brunt bord
1 av 3
När John och Kjell ses äter John bakpotatis med skagenröra. Foto: Randi Mossige-Norheim/Sveriges Radio.
Manshänder håller i träfigurer vid snickarbänk
2 av 3
John arbetstränar tre dagar i veckan. Han har slipat länge nu på leksaksbockarnas kanter, så att de blir lena och runda. Foto: Randi Mossige-Norheim/Sveriges Radio.
Manshand håller i tomt smutsigt glas.
3 av 3
Kjell dricker varm choklad med vispgrädde. Foto: Randi Mossige-Norheim/Sveriges Radio.
FÖLJA JOHN DEL 7

John hotade Kjell med kniv – nu ses de igen

9:51 min

När Kjell märkte att John tänkte stjäla oxfilén han hade i kundvagnen tände han till direkt och började följa efter John. Kjells agerande ledde till att John greps och till sist hamnade i fängelse.

– Här får jag som är pensionär käka falukorv och han käkar oxfilé utan att betala för det, säger Kjell. Det var det som triggade mig. Hade det varit köttfärs eller falukorv hade jag inte brytt mig.

I mars 2014 korsades Johns och Kjells vägar i en butik i Bromma i Stockholm. I Kjells kundvagn låg en falukorv och i Johns låg det oxfilé, nästan tolv kilo.

Nu träffas Kjell och John igen. Kjell vill veta hur John tänkte när han hotade honom med kniv där utanför butiken.

Och John berättar hur den där dagen blev en vändpunkt i hans liv. Tack vare Kjells ingripande, som ledde till att John åkte fast, så tog Johns liv en ny riktning.

– Hade inte jag åkt dit den där dagen så hade jag fortsatt med mitt heroinmissbruk och fortsatt stjäla och kanske inte hade levt idag, säger John.


 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista