Li Mingzhu arbetade som grafisk designer men är en av de unga taiwaneser som flyttat hem till landet och startat jordbruksföretag. Foto: Hanna Sahlberg/Sveriges Radio.
1 av 3
Li Mingzhu arbetade som grafisk designer men är en av de unga taiwaneser som flyttat hem till landet och startat jordbruksföretag. Foto: Hanna Sahlberg/Sveriges Radio.
Chen Shuazhi lämnade sitt arbete på kinesiska fastlandet och återvände till sina föräldrars gård på Taiwan där han driver ett ekomatsföretag. Foto: Hanna Sahlberg/Sveriges Radio.
2 av 3
Chen Shuazhi lämnade sitt arbete på kinesiska fastlandet och återvände till sina föräldrars gård på Taiwan där han driver ett ekomatsföretag. Foto: Hanna Sahlberg/Sveriges Radio.
You Zhengfu återvände till sin hemby trots föräldrarnas protester. Idag odlar han ekologiskt te och saknar inte sitt jobb i stan. Foto: Hanna Sahlberg/Sveriges Radio.
3 av 3
You Zhengfu återvände till sin hemby trots föräldrarnas protester. Idag odlar han ekologiskt te och saknar inte sitt jobb i stan. Foto: Hanna Sahlberg/Sveriges Radio.

Unga taiwaneser återvänder till landet

7:37 min

Arbetslöshet och ungas sjunkande inkomster är problem som den nya taiwanesiska regeringen måste lösa, samtidigt som Taiwans nya president Tsai Ing-wen lovar mindre kompromissande med Kina. Ekots korrespondent Hanna Sahlberg har träffat välutbildade unga i Taiwan som återvänt till landsbygden för att skapa egna arbetstillfällen, trots den äldre generationens protester.

– Jag älskar tomatlukten, så att jobba här varje dag gör mig glad, säger Li Mingzhu i ett av sina tomathus i Yilan.

Hon är 31 år och en av de välutbildade unga taiwaneser som lämnat staden för att starta ett eget jordbruksföretag.

– Tycker du inte att den här miljön är bättre än i en fabrik eller i städerna där ni andas in gifter? säger Chen Shuaizhi, som är 35 år medan han visar sina växhus med ekologiska grönsaker ute på en bördig lerslätt ett par timmar från huvudstaden Taipei.

Både han och Li Mingzhu har valt bort de typiska taiwanesiska framgångsvägarna: högteknologisk industri och fabriker på det kinesiska fastlandet. Vänner blev förvånade och bådas föräldrar protesterade, men Li Mingzhi och Chen Shuaizhi tillhör de unga på Taiwan som tror att framtiden finns i jordbruket.

Kanske kan deras övertygelser också hjälpa till att förklara Taiwans politiska omsvängning som märktes tydligt i valet nyligen. I centrala Taipei, ett stenkast från platsen där den nyvalda presidenten Tsai Ying-wen höll sitt segertal i januari, står Li och Chen i varsitt stånd på en lördagsmarknad. Bönderna här säljer ekologiska produkter. Många är unga.

Li Mingzhu presenterar sina tomatsorter och odlingsmetoder för ett elegant äldre par. Hon har universitetsutbildning som grafisk designer, men efter bara ett par år sade hon upp sig från sitt arbete.

– Jag var inte glad, jag älskade inte mitt jobb.

Arbetstimmarna var långa och lönen låg. Kräftgången för ungas löner på Taiwan är sådan att snittinkomsten sjunkit. För personer under trettio var nivån 2014 densamma som för 16 år sedan, enligt en statlig undersökning.

Li Mingzhu jobbar extra som fritidspedagog. Hon är mera nöjd med livet idag, trots att hon inte längre hoppas på att kunna köpa dyra märkesvaror.

– Jag behöver inte så mycket saker längre men tidigare jämförde jag mig med andra, och det var smärtsamt när andra kunde gå i dyra kläder och inte jag.

Chen Shuaizhi arbetade inom elektronikindustrin och på ett bildelsföretag. Han fick ett till synes attraktivt jobb då han skickades till det kinesiska fastlandet av sitt företag för att bygga upp en ny verksamhet där. Men själv var han inte nöjd.

– Varje dag var jag tvungen att röka och dricka med kunder och att följa med dem och sjunga karaoke, det var inte ett liv jag ville leva, säger Chen Shuaizhi som medger att hans inkomst är lite lägre nu, men att han hoppas att det egna jordbruksföretaget ska växa.

– Människor runt omkring blev förvånade när jag valde att komma tillbaka till landet på Taiwan. Det finns en traditionell uppfattning bland kineser som säger att den som inte klarar att studera får bli jordbrukare. Därför är bönders status låg, även om jag tror att jordbruket håller på att förändras, säger Chen Shuaizhi och tillägger att en del bekanta till och med blivit avundsjuka för att han tycks leva ett liv de bara kan hoppas på som pensionärer.

Chen Shuaizhi är en av hundra unga bönder som valts ut av jordbruksdepartementet för att tjäna som förebilder och locka fler unga tillbaka till landet. Hans affärsidé är ekologisk grönsaksförsäljning på marknader och över nätet, plantskola med arbetstillfällen för unga funktionshindrade, matleveranser till lokala skolor och utbildningstillfällen för grundskolebarn.

Hans pensionerade föräldrar ackorderar in unga internationella volontärer som vill pröva ekojordbruk under sina asienresor.

Den taiwanesiska landsbygden domineras av åldrande småbönder. Både jordbruket och resten av den taiwanesiska ekonomin måste bli mera konkurrenskraftigt för att vända trenden med minskande inkomster. En del av förhoppningarna står till de unga som återvänder till landet, men det verkar vara svårt att undvika konflikter med den äldre generationen.

Den unge tebonden You Zhengfu, som precis som Chen och Li har återvänt till jordbruket i Yilan på norra Taiwan, har haft många gräl med sin far som är en prisbelönad teodlare.

– Pappa är väldigt duktig på att göra te, men han kan inte prata för sig och inte sälja, han är en traditionell mästare, säger You Zhengfu medan han visar sin fars prisplaketter på familjens tefabrik.

Yong Zhengfu bestämde sig som barn för att aldrig bli bonde och utbildade sig inom elektronikindustrin. När han ville säga upp sig från sitt fasta arbete och börja odla ekologiskt te, hamnade han i konflikt med sin far.

– De sade att jag inte hade någon kunskap, säger You Zhengfu som nu har sin egen teodling med ny kundkrets i Japan och Frankrike som köper ett nytt och exklusivt te smaksatt med blommor.

Tomatodlaren Li Mingzhis mamma var också skeptisk och det utbröt familjegräl innan föräldrarna blev övertygade om att dottern och hennes man skulle klara att försörja sig.

– Det ser ut som om de klarar sig. Min man är sträng och vill att de ska använda hans metoder, men nu har de redan klarat sig i fyra år, säger Li Minzhus mamma Wu Xiao

Precis som det sker en generationsväxling i jordbruket, märktes en liknande tendens i politiken under presidentvalet på Taiwan nyligen. Det etablerade Nationalistpartiet med många äldre kärnväljare förlorade både presidentposten och makten i parlamentet.

En äldre hemmafru på en sista desperat valvaka uttryckte oro över att unga taiwaneser inte skulle ta vara på den stabilitet som hon ansåg att Nationalistpartiet och dess nära relation med den kinesiska regeringen på fastlandet gett Taiwan.

– Taiwans ekonomi är det viktigaste, om vi inte har ekonomin kan inte nästa generation överleva, men det verkar de inte förstå, sade den anonyma hemmafrun i regnkappa.

Valets vinnare Tsai Ing-wen lovade i stället mindre kompromissande med regeringen på fastlandet. Hennes Demokratiska framstegspartiet betonar Taiwans självständighet. På valmötena spelade folksångsbandet Takao Run med låtar som ”Kom och ät taiwnesiskt ris”.

Den nyvalda presidenten har unga väljare att tacka för många av rösterna. Men hon måste visa att det går att gjuta liv i ekonomin utan den extra draghjälp som politiskt flirtande med det snabbväxande fastlandskina kan ge. För de unga bönderna verkar både möjligheter och hot komma från en ännu större global omvärld.

Li Mingzhu spaljerar ner de långa tomatstammarna i sidled med hjälp av en häftpistol för att undvika en del av hettan högre upp i växthusen, ett problem hon säger har ökat med klimatförändringarna och gör att tomaterna spricker.

– Jag har börjat oroa mig för hur klimatförändringarna kommer att slå mot Taiwan, säger Li Mingzhu.

Förhållandet till Stor-Kina verkar inte lika viktigt.

-– Det rör mig inte ett skit, kan man säga, säger Chen Shuaizhi, men han funderar över hur frihandeln i världen i stort kommer att påverka hans odlingsföretag.

– Vi kan inte tävla med de priser stora länder erbjuder, vi kan bara producera den högsta kvaliteten, och det kräver investeringar, säger han och tror att det blir den största utmaningen i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista