Tore Remi Christensen framför Oslo tingsrätt där Breivik dömdes till norska lagens strängaste straff.
1 av 2
Tore Remi Christensen framför Oslo tingsrätt där Breivik dömdes till norska lagens strängaste straff. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio
Lisa Govasli Nilsen, en av forskarna bakom den nya studien om våldsofferersättning efter terrorn på Utøya.
2 av 2
Lisa Govasli Nilsen, en av forskarna bakom den nya studien om våldsofferersättning efter terrorn på Utøya. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio

Utøyaoffer tveksamma till "blodspengar"

8:04 min

Många av de som överlevde terrorn på Utøya var tveksamma till att ta emot hundratusentals kronor i våldsofferersättning. Vår korrespondent Jens Möller har talat med några av de drabbade i Norge.

Den 22 juli 2011 gömde sig Tore Remi Christensen på en liten toalett i kafébyggnaden på Utøya. Han lyckades, med knapp nöd, undkomma Anders Behring Breiviks kulor.

Alla som var på ön under terrordådet fick våldsofferersättning på mellan 300 000-600 000 norska kronor. Men Tore Remi Christensen var tveksam till om han förtjänade pengarna.

– Det är svårt att förhålla sig till pengar man får för att inte ha gjort någonting, för att bara ha varit på fel plats vid fel tidpunkt. Jag tänker att de här pengarna ersätter ingenting. De kan inte ta bort något som helst, men de kan i alla fall hjälpa en vidare.

Tore Remis ambivalenta hållning till våldsofferersättningen är ganska typisk för de som överlevde Breiviks terror, enligt en ny forskningsstudie från Norges nationella kunskapscentrum om våld och traumatisk stress.

Enligt rapporten var många på samma gång nöjda och missnöjda med de pengar de fick. Flera av överlevarna, däribland Tore Remi Christensen, såg ersättningen som "blodspengar", alltså en variant av det medeltida system som innebar att en mördare kunde köpa sig fri från blodshämnd.

– Några sa till oss att de upplevde det lite som en press om de nu måste komma vidare och lägga terrorangreppet bakom sig, säger forskaren Lisa Govasli Nilsen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista