kvinnor klädda i huvudduk sittandes i lektionsrum, lärare står framför.
1 av 2
Workshop i "Soft Skills" vid projektet "Internationella kvinnor" i Malmö. Foto: Anna-Karin Sivberg/Sveriges Radio
närbild blond kvinna klädd i svart blus och lila kofta
2 av 2
Tvåbarnsmamman Jasna Brkic från Bosnien, som inte visste att yrket undersköterska fanns när hon påbörjade Malmös nya jobbsatsning för kvinnor födda utanför EU. Foto: Anna-Karin Sivberg/Sveriges Radio

Projekt i Malmö stärker invandrarkvinnors väg till första jobbet

8:25 min

I klassrummet på Arbetsförmedlingen i Malmö sitter sju kvinnor, flera med jackan på. De flesta är hemmafruar och pratar dålig svenska, trots att de har bott flera år i Sverige. Men nu erbjuds de en väg framåt.

Trettiofyra procent av kvinnorna i Malmö, som är födda utanför EU, varken jobbar, studerar, eller deltar i arbetsmarknadsåtgärder enligt siffror ifrån Statistiska Centralbyrån. Men det här vill Arbetsförmedlingen, Malmö Stad och Försäkringskassan nu ändra på.

Jenny Claesson är arbetsmarknadskoordinator på Jobb Malmö och anser att det nya projektet "Internationella kvinnor" fyller ett tomrum.

– Det är väldigt viktigt för de har inte vägarna klart framför sig, och då kan man inte gå framåt. Någon måste ta sig tid att lyssna och förklara.

För 38-åriga Jasna Brkic från Bosnien har projektet spelat stor roll.

– Det ändrade mitt sätt att tänka. Jag ville jobba med medicin som liten, men kunde inte förverkliga mina drömmar. Nu blir jag undersköterska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista