Man, häst och kvinna skrattar
Adrian Mihai Florin, hästskotare och Karolina Butler, administrativ chef och personalchef på hästkliniken. Foto: Lina Malers

Hästkliniken gav Adrian jobb istället för småmynt

14 min

Adrian brukade sitta utanför Ica i Knivsta norr om Stockholm med sin kopp och tigga. Hans liv tog en ny vändning när ansvariga vid en hästklinik i närheten bestämde sig för att istället erbjuda honom ett jobb.

Adrian Mihai Florin tar ett nytt tag om högaffeln och skyfflar bort ytterligare ett lager från golvet. Det är en vanlig dag på jobbet på hästkliniken i Knivsta. Men så har livet inte alltid sett ut. För ett år sedan satt han på en stol utanför ICA i Knivsta söder om Uppsala med sin kopp och tiggde.

– Jag brukade drömma om en annan framtid, men den kändes alltid så långt borta, säger Adrian.

Hans liv tog en ny vändning när ansvariga vid en hästklinik i närheten bestämde sig för att sluta skänka mynt till Adrian och istället erbjuda honom ett jobb. Fem dagar i veckan jobbar han nu här på kliniken. Han tar hand om hästarna, gör rent i stallet och sköter om fastigheten.

– Att ge pengar för stunden ger ju bara hjälp för stunden också. Det är ju snarare att man vill hitta ett sätt där de här personerna får en chans att skapa sig ett eget liv med egna möjligheter till försörjning, säger Carolina Butler, administrativ chef och personalchef på hästkliniken.

Ett annat initiativ för att hjälpa några av Sveriges tiggare att få jobb, är den så kallade Mariefredsmodellen där privatpersoner anlitar personer som annars skulle ha tiggt för att hjälpa till i trädgården, gå ut med hunden eller utföra enklare målararbeten. Anna Löfving är en av dem som varit drivande i projektet.

– Vi var chockade över att det faktiskt sitter tiggare på våra fina gator, bland oss här i Sverige som har det så bra ställt jämfört med dem. Den orättvisan tyckte vi var absurd att se. Så vi bara ryckte tag i det här och kände att någonting måste vi kunna göra, säger Anna Löfving.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista